Als 'n vis in het water.
De energiescanner, dagelijks op pad! Hij of zij kikt erop om het verbruik bij duizenden gezinnen te doen dalen. Hoe.?…Iedere scanner op zijn eigen manier, de ene al wat mondiger en technischer dan de andere, Kortom, dagelijks doorkruisen ze Limburg en hebben ze ondertussen al heleboel mooie, grappige maar soms ook schrijnende verhalen. Eindelijk kunnen we ze bewaren. Hier is mijn eerste verhaal,…

Deze week, stond een gezellig koppeltje van middelbare leeftijd mij buiten al  fier op te wachten. (ik was nochtans netjes op tijd!)  Ze stonden te staren naar hun tamelijk grote vijver-plas, met daarin uit de kluiten gewassen oranje vissen.

Oei, oei, denk ik bij mezelf, nu nog trots op hun waterpartij met glashelder water. Maar binnen enkele ogenblikken waarschijnlijk een grote teleurstelling als “de energiemeter” een extreem hoog verbruik toont: En inderdaad. De energiemeter zegt:  “150 Watt” en dat voor 2 vijverpompen, dus een totaal van “300 Watt”. Kostprijs per jaar voor ‘klaar’ water in de vijver 551 euro. (Bijna de helft van hun jaarverbruik van elektriciteit ligt dus buiten ’in het water’)

En, dan komt de discussie onderling op gang….

”Ik had het toch gezegd, maar gij zegt dat het niks verbruikt hé. Zie je nu wel!”

Ja, zeg, das mijn plezierke, ik kan ook op café gaan als je dat liever hebt.”

“….”

Ik laat ze onder elkaar uitrazen, want hier tussenkomen is zinloos.  Na een tijdje herinneren ze zich dat ik er ook nog ben 🙂

“wat nu?” vragen ze me.

“De vijver wegdoen?” vraagt zij.

“neen toch?”, twijfelt hij.

Ik stel hen gerust, en zeg dat er wel een simpele oplossing is om dit verbruik te halveren of te verminderen: een timer plaatsen op beide vijverpompen, en die gedeeltelijk op nachttarief instellen. Maar ik raad hen aan om geregeld te controleren of er wel voldoende zuurstof in het water is.

Gelukkig komt dan de volgende vraag: “En waar kunnen we zo’n timer kopen….??”

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test