‘Made in Irak, anno 1960, ‘ lacht Yussuf. Maar we mogen hem Jefke noemen, zoals zijn collega’s van het Fietspunt in Genk dat doen. Yussuf arriveerde in 2001 in België. Hij woont in Zwartberg, is gelovig Christen, zoeker naar wijsheid en talenknobbel. Hij spreekt Aramees – ‘de taal van Jezus’ – Arabisch, Engels en Nederlands. ‘En nu leer ik Italiaans, om met een collega in zijn eigen taal te kunnen spreken.’ Yussuf krijgt van ons zeven woorden en vertelt over familie, geloof, talent, leren, werk, Vlamingen en zijn toekomst. Met een achtste komt hij zelf op de proppen. Want de vluchtelingenstroom raakt hem en zijn gezin diep. Je ontdekt hierna waarom.

 

‘Familie’

Familie is nummer één in mijn leven. Mijn vrouw en kinderen, mijn broers en zussen, mijn ouders. Mijn vrouw en kinderen zijn hier bij mij, in Zwartberg. Mijn moeder, acht kinderen en haar drie kleinkinderen wonen in Noord-Irak. Soms voel ik stress en paniek omwille van hun situatie. Als Christenen leven ze ginds niet veilig. Familie betekent bescherming. Familie is voor mij zoals ademen: het geeft energie en kracht.’

 

‘Geloof’

‘Mijn geloof helpt mij om met iedereen in vrede te leven. Het is ook de reden waarom ik uit Noord-Irak ben gevlucht. Christenen voelen zich er bedreigd. In onze kerk in Irak werkten drie Belgische pastoors. Door hen heb ik België leren kennen. Ik studeerde filosofie en theologie. Ja, ik ga naar de kerk, in Zwartberg. Ik zou willen gezien en begrepen worden in mijn Christen zijn.’

 

‘Talent, gave’

‘Voor mij betekent elke mens op zich een gave. Ik probeer mensen te helpen, dikwijls door te tolken. Tegen nieuwkomers zeg ik altijd drie dingen. Eén: leer de taal, want dat is de sleutel tot al de rest. Twee: Wacht niet tot je iets krijgt maar ga zelf iets doen voor je nieuwe land. Drie: respecteer de wetten en de steun die je hier krijgt, want die wordt betaald door mensen van hier. Het gaat erom te leren iets te doen voor elkaar zonder er iets voor terug te verwachten.’

 

‘Leren’

‘Ik ben altijd bezig met leren. Je kunt nooit alles leren, dat is iets dat een heel leven lang duurt. Ik wil leren van de ervaringen van andere mensen. Luisteren is een manier van leren. Als je meer luistert en minder praat, leer je meer. Ik ben veel bezig met filosofie. Er zijn zoveel vragen waarop geen antwoord is, waarover je kunt blijven nadenken. Het mysterie boeit mij enorm.’

 

‘Werk’

‘Ik doe mijn werk heel graag. Ik heb al op verschillende plaatsen gewerkt. In Sint Lodewijk, bij Alternatief en nu in Fietspunt Genk van vzw Basis. Daar heb ik een geweldige werkgever getroffen. Wat zo fantastisch is dat het mag om eens een fout te maken. Dat niemand me daarvoor zal uitlachen.’

 

‘Vlamingen’

‘Vlamingen zijn vriendelijke mensen. Ik heb veel hulp ervaren. Taal is de sleutel. Maar  de laatste tijd, met de vele vluchtelingen die nu binnenkomen, voel ik dat mensen soms afstand nemen. Dat ze verder van mij gaan zitten. Dat is niet normaal. Van die situatie krijg ik stress.’

 

‘Vluchtelingen’

‘Met de nieuwe vluchtelingenstroom is er veel veranderd in ons leven. De sociale relaties in het Midden-Oosten zijn heel complex, het resultaat van eeuwen geschiedenis.  Ik ben bang dat we de religieuze spanningen nu aan het importeren zijn naar België. Ons land moet alles doen om radicalisering tegen te gaan. Als vluchteling moet je loyaal zijn aan je nieuwe land vind ik. We moeten samen het land veilig houden. Met een positieve instelling en dankbaarheid komen we het verst.’

 

‘Toekomst’

‘In Irak was ik altijd bezig met aan de toekomst te bouwen. Maar die voelde zwart. De kleur van onze toekomst in België zou ik groen willen noemen. Maar ik ben bezorgd. Zoveel nieuwkomers, het is niet makkelijk om dialoog te bouwen met elkaar. Soms zou ik willen huilen over België. Ik zie bij mijn vrouw ook veel verwarring nu. Soms raakt ze in paniek. Ja, we vrezen wel voor de toekomst. Gaan we nog veilig zijn? Gaan we opnieuw te maken krijgen met spanningen waarvoor we 14 jaar geleden gevlucht zijn? Ik zou daarover eens met de burgemeester willen praten, want het is nodig dat onze politici de sociale spanningen tussen verschillende groepen vluchtelingen begrijpen. Maar ik wil vooral positief zijn, positieve dingen doen. Mijn geloof is daarvoor mijn houvast.’

 

 

Meer Informatie:

 • Vluchtelingen een menswaardig bestaan gunnen in ons land: we staan voor grote uitdagingen. Gaat het jou ook ter harte? Wil je helpen? Kijk op www.limburggastvrij.be. Daar brengt het Limburgs Platform voor vluchtelingen vzw een overzicht van noden en hoe jij kunt bijdragen.
 • En: doe meer met de warmste week. Kom naar de pop-up Soepbar en After Work Party van Stebo en De Werf. De opbrengst gaat integraal naar het Limburgs Platform voor Vluchtelingen. Info: warmsteweek.stebo.be

 

 

 

Door Griet Bouwen, Nieuwmakers, voor Stebo. Wilt u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Stebo en opname van een link naar deze pagina.

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test