Mijn geschiedenis bij Stebo is nog maar pas begonnen en ik mocht al de bomen in!

Sinds 1996 is Stebo actief in de Tuinwijk van Eisden.  Vanuit het Museum van de Mijnwerkerswoning werd advies verleend aan bouwlustigen in de wijk. Samen met de gemeentebesturen van alle mijngemeenten werden bouwvoorschriften opgesteld. Zo werd geprobeerd om de typische architectuur en het groene karakter van de tuinwijken te bewaren. Duidelijke en rechtlijnige bouwvoorschriften, zodat iedere verbouwer wist waar hij aan toe was.

Maar de ene mijncité is de andere niet… In de ene wijk zijn deze voorschriften te streng en kunnen eigenaars hun woningen moeilijk verbouwen naar eigentijdse inzichten; in de andere wijk gaat de oorspronkelijke kwaliteit toch nog verloren, ondanks de voorschriften…

Sinds begin dit jaar mag ik meewerken aan het project Mijn-Cité Digitaal. Als een vervolg op het boek “MijnCités. Met de Mijncités naar 21ste eeuw” willen we zoeken naar een manier waarop de kwaliteit van de wijken toch behouden kan blijven. Tegelijkertijd moeten de bewoners hun woningen kunnen aanpassen aan hun nieuwe woonbehoeftes. (De clou van het verhaal komt er aan, nog even geduld…)

 Niet zo toevallig gebruiken we Eisden Tuinwijk als proeftuin. En ook niet zo toevallig vieren ze daar feest, want in 2011 is het honderd jaar geleden dat de citéhuizen de eerste bewoners kregen. Het feestprogramma zit overvol!

Zo was er dit weekend de opening van kunstproject “De bomen in”. En daar (en ja, hier komt eindelijk de clou!) mocht Stebo ook aan meedoen. Verenigingen en kunstenaars (zelfs Jan Fabre, Koen Vanmechelen en Piet Stockmans) gebruikten een boom als achtergrond om hun boodschap uit te beelden. Bij welke groep Stebo hoort, mag u zelf beslissen.

En dus, op een zonnige middag, versierden Lies, Erwin en ik zelfgemaakte nestkastjes. Met stof, veren, wol, verf, stiften en zelfs zand en bladeren maakten we onze eigen versie van unieke huisjes in een unieke omgeving.  Met gevaar voor eigen leven werden ze ook opgehangen. En ook al zijn de nestkastjes niet direct origineel (nog enkele andere bomen kregen nestkastjes…), toch is het resultaat het bekijken waard!

(met dank aan Lies voor deze foto's!)

Op 19 juni werd de wandeling langs dit kunstproject geopend. Samen met mijn meneer en de jongste spruit deden we de hele route langs alle 100 bomen. Erg leuk is boom 52, in de buurt van het Museum van de Mijnwerkerswoning, met boekenvogels van Erinn Velle, fladderend in de wind. En natuurlijk de gigantische breiwerkjes van het seniorencentrum de Bolster. Maar liefst drie (3!) bomen (nummers 65, 66 en 67) zijn nodig om het allemaal tentoon te stellen. Een traditionele sjaal is niet meer genoeg voor deze nijverige senioren. Nu doen ze mee aan een vet coole en hippe wereldwijde trend …

Het kunstproject ‘De bomen in’ is een initiatief van de Dienst Toerisme van Maasmechelen in samenwerking met Tuinwijk100.  Een brochure beschrijft de wandeling door de tuinwijk langs alle bomen. Je kan deze brochure kopen voor 2 euro in de Maasvinster, aan de parking van Euroscoop aan de Zetellaan. Daar kan je ook direct starten met je wandeling. De Stebo-boom vind je op nummer 28.

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test