De pure kracht van loopbaanwandelcoaching

Jaarlijks vindt een 200-tal mensen hun weg naar Loopbaanwijzer, het loopbaancentrum van Stebo.
En dat gedurende al bijna 10 jaar.
Klanten kiezen onze loopbaancoaches omdat zij een antwoord kunnen bieden op al hun loopbaanvragen. Kiezen voor Loopbaanwijzer is kiezen voor maatwerk, de waarderende ‘Vuurwerkt’-aanpak én een oplossingsgericht focus. Recent is daar nog een sterke reden bijgekomen: de keuzemogelijkheid voor loopbaanwandelcoaching.
We gaan in gesprek met Jacqueline Jansen. Zij is een ervaren loopbaancoach bij Loopbaanwijzer én zeer enthousiast over deze aanpak.

Wat is loopbaancoaching?

Jacqueline licht toe: ‘Iedereen met een arbeidscontract en elke zelfstandige heeft in principe om de zes jaar recht op twee VDAB-loopbaancheques. Die zijn goed voor 2 keer 4 gespreksuren met een loopbaancoach bij een erkend loopbaancentrum. Zo’n centrum werkt onafhankelijk, dus ook los van de werkgever. In Loopbaanwijzer passeren diverse loopbaanvragen de revue. Die kunnen latent of manifest aanwezig zijn. Van “Zit ik goed in mijn job?” tot “Ik wil een andere richting uit”.

Loopbaanwandelcoaching: buiten én binnen

‘Loopbaanwandelcoaching vindt buiten plaats in een mooi groen kader’, zegt Jacqueline. ‘We starten met een gratis kennismakingsgesprek zoals bij de gewone loopbaancoaching, met dat verschil dat de kennismaking ook buiten kan plaatsvinden. Ik start ieder coaching gesprek met de vraag “wat heb je onthouden van ons laatste gesprek, wat ben je tegengekomen in de oefeningen?” De kracht van buiten is dat de klant meer en ook sneller open staat voor de nieuwe inzichten uit het vorige gesprek en de voorbereide oefeningen. De natuur helpt om los te laten. Na de wandeling nemen we binnen nog wat tijd om te noteren, samen te vatten en conclusies te trekken.’

De kracht van de wandeling in de coaching

Wat maakt Jacqueline zo’n vurige fan van deze aanpak? ‘Het is een heel directe manier van coachen en doet appel op intuïtie. Het houdt mij ook alert en fris.
Meer dan in de “binnen”- loopbaancoaching vallen er stiltes in de gesprekken, buiten is dat minder bedreigend om dat je naast elkaar loopt en samen op weg bent. Die stilte is op zich heel krachtig. Het is doorgaans een teken dat we iets wezenlijks raken bij de klant, iets wat inzicht geeft en vooruithelpt.’

 

Buiten bezig zijn, in de natuur zijn, activeert al onze zintuigen. Het beweegt onze ratio, onze emoties én onze intuïtie’, vervolgt Jacqueline. ‘Zo ontstaat er een connectie en dat maakt dat we vaak al in een tweede gesprek de kern van het probleem achter de loopbaanvraag helder krijgen én dat de gewenste verandering voor de klant zichtbaar wordt. En juist door die open verbinding ben je vervolgens in staat om bewust een keuze te maken. Dat helpt bij de opmaak van het persoonlijk ontwikkelingsplan en het eventuele actieplan. Bovenal, deze aanpak geeft de klant telkens weer nieuwe, frisse en voldoende energie om de gemaakte plannen ook waar te maken. En daar draait het precies om in loopbaancoaching’, besluit Jacqueline.

Ook u kent wellicht mensen die gebaat zijn bij loopbaancoaching-loopbaanwandelcoaching. Maak hen vandaag nog attent op ons loopbaancentrum: www.loopbaanwijzer.be.

Meer weten?

Getriggerd door ons verhaal maar u wil nog wat meer informatie?
Dan kan u contact opnemen met jacqueline.jansen@stebo.be, loopbaancoach van Loopbaanwijzer, 0478 45 12 88.

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be