‘Nu wordt doorgedreven energiezuinig renoveren haalbaar voor meer Limburgse eigenaars.’

Zopas lanceerde het provinciebestuur Limburg de Duwolimplus renovatielening. Limburgse eigenaars van particuliere woningen kunnen voortaan tot 40.000 euro ontlenen aan een tarief van 2%. Mensen met een beperkt inkomen kunnen zelfs renteloos lenen. DuwolimPlus biedt de ontleners bovendien deskundige bouwtechnische, administratieve en financiële begeleiding. Stebo-energieadviseurs Debby De Krem en Mike Willekens reageren opgetogen. ‘Nu kunnen we nog meer op maat van onze klanten werken,’ zeggen ze.

 

DuwolimPlus bouwt verder op het succesvolle Duwolim, de formule van goedkoop lenen en deskundige begeleiding voor energiezuinige renovaties door Limburgse woningeigenaars. Die lening werd de afgelopen vijf jaar al toegekend aan meer dan 2000 verbouwers. Zij konden tot maximaal 10.000 euro ontlenen voor welomschreven energiebeheersende maatregelen. De lening moest binnen de vijf jaar terugbetaald worden.

 

DuwolimPlus gaat verder

Met DuwolimPlus kunnen verbouwers tot 40.000 euro ontlenen met een terugbetalingstermijn tot tien jaar. ‘Met dat hoger budget hebben we nu veel meer mogelijkheden om echt te gaan uitzoeken welke werken op de langere termijn het meeste energiewinst opleveren. Bovendien helpt de langere terugbetalingstermijn om bijvoorbeeld de maandelijkse lasten echt gaan beperken tot het bedrag dat verbouwers uitsparen op hun energiefactuur. Dat maakt energiezuinig renoveren veel meer haalbaar voor mensen met een beperkt inkomen,’ zegt Debby.

De lijst van financierbare werken is niet langer beperkt tot energiebeheersende ingrepen. Met DuwolimPlus kan ook budget voor de afwerking en modernisering van de woning worden ontleend. Debby: ‘Goed nieuws, want daar wrong het schoentje in de praktijk al eens. Duwolim kon wel tussenkomen voor bijvoorbeeld dakisolatie of een energiezuinige verwarmingsketel. Kosten voor afwerking konden dan weer niet en vormden soms een obstakel om tot renovatie over te gaan. Dat is met DuwolimPlus opgelost.’

 

Deskundige begeleiding maakt het verschil

Mike, Debby en acht collega’s van het Energieteam van Stebo staan in voor de begeleiding van eigenaars die hun woning energiezuinig willen verbouwen. Ze inspecteren de woning, stellen de verbouwers voor welke maatregelen ze kunnen nemen, berekenen de besparingen op energiekosten, geven raad bij offertes en volgen de werken op. Bovendien brengen ze de aanvraag voor de lening in orde, helpen bij premie-aanvragen en fiscale voordelen.

‘Het is precies die doorgedreven begeleiding die de DuwolimPlus lening zo uniek maakt’, zeggen Erwin de Buyn De bruyn (directeur Stebo) en Hans Vermeulen (directeur Onesto). Daarmee mikt DuwolimPlus – net als Duwolim – ook op mensen met een bescheiden inkomen. Het is precies voor hen, alleenstaanden, alleenstaande ouders, senioren en kwetsbare mensen, dat die begeleidingsaanpak het verschil maakt ten opzichte van een hypothecaire lening bij een reguliere bank.  ‘Wij bereiken een publiek dat voor het commerciële circuit maar moeilijk bereikbaar is. We slagen daarin door onze samenwerkingsverbanden met onder andere OCMW’s, sociale organisaties en verenigingen’, zegt Hans.

 

Eerste lening toegekend

De allereerste DuwolimPlus lening werd toegekend aan Wendy Vangertruyden, eigenaar van een woonst in Rijkhoven (Bilzen). Mike: ‘Wendy financierde de dakisolatie van haar woning vorig jaar al met een Duwolim-lening. Door deze nieuwe DuwolimPlus lening kan ze nu beroep doen op bijkomend krediet om hoogisolerende ramen te plaatsen. Nog voor het jaar om is, zal ze daardoor flink wat energie besparen.’ Jaarlijks hoopt DuwolimPlus 250 renovatiedossiers te kunnen begeleiden en financieren, bovenop de 500 Duwolimleningen die onverkort blijven lopen. 40 eigenaars toonden nu al interesse.

 

Om de DuwolimPlus lening op een deskundige manier tot bij de juiste mensen te brengen, werkt Stebo samen in een partnerschap met kredietmaatschappij Onesto, Dubo-Limburg, CVBA Limcoop en Infrax. Het kapitaal komt van Vlaanderen (de Vlaamse Energielening) en Limburg.  Het provinciebestuur maakte daarvoor 3,4 miljoen euro vrij. Dat geld komt uit SALK, het Strategische Actieplan voor  Limburg. Bijkomend wordt beroep gedaan op privékapitaal. Het budget wordt ondergebracht in een rollend fonds.

 

Info:

 • Kom alles over voorwaarden en aanpak te weten op duwolim.be

 

Door Griet Bouwen, Nieuwmakers, voor Stebo. Wilt u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Stebo en opname van een link naar deze pagina.

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test