Het energieteam van Stebo stimuleert maatschappelijk kwetsbare gezinnen om hun energiefactuur drastisch te verlagen. Een eerste proefproject, in samenwerking met het OCMW van Heusden-Zolder, leverde een besparing op van ongeveer 800 euro per gezin. Momenteel loopt de Energiescan XL in Heusden-Zolder, Hasselt en Diepenbeek.

De Energiescan XL werd uitgedokterd door Stebo. De begeleiding is voorbehouden voor de meest kwetsbare gezinnen en loopt over vier maanden. In die periode gaat de energiescanner veertiendaags op huisbezoek. De gezinnen krijgen daardoor met kleine stappen tegelijk nieuwe informatie en kleine beloningen. Dat zorgt ervoor dat gedragsverandering geleidelijk diep doordringt.

Overtuigende resultaten

Tijdens het proefproject in Heusden-Zolder bespaarden de gezinnen 120 € op elektriciteit, 372 € op verwarming, 80 € op water. Verandering van energieleverancier of het bekomen van sociale energietarieven leverde gemiddeld nog eens 235 € op. Meer dan een half jaar later meten negen van de tien gezinnen nog wekelijks hun verbruik van gas, water en elektriciteit.

Geen van de gezinnen bleek bij aanvang van de Energiescan XL een ‘juist’ energiecontract te hebben. Bij alle deelnemers was het nodig de voorschotten beter af te stemmen op het verbruik. Twee families stapten over naar een andere energieleverancier. Nog eens twee gezinnen kregen het sociaal tarief en bij twee gezinnen kon de budgetmeter stopgezet worden.

De investering van het OCMW bedroeg 500 € per gezin. Die werd in één enkel stookseizoen bijna terugverdiend.

Belonen

Tijdens elk bezoek nam de energiescanner een toepasselijk motiverend geschenk mee, zoals spaarlampen, verdeelstekker met schakelaar, timer voor de boiler, rekenmachine om verbruik te berekenen.

Het OCMW beloonde sommige gezinnen extra met een tussenkomst die het energieverbruik nog verder kon doen dalen. Ze kwamen concreet tussen in dakisolatie, de aankoop van een zuinige diepvriezer en het plaatsen van een glazen douchewand.

Good practice

Herhaling, vertrouwen en respect voor het tempo van elk gezin lijken succesfactoren te zijn van de Energiescan XL. Naast een degelijke technische kennis uiteraard. De gezinnen krijgen controle over hun energieverbruik, verhogen hun wooncomfort en nemen het budgettaire heft weer in eigen handen.

De Energiescan XL viel ook op bij het Europese netwerk Elisan, European Local Inclusion & Social Action network. Elisan schoof het project naar voor als goede praktijk op de Europese conferentie voor energie-armoede in november vorig jaar.

Meer Informatie: Joachim de Wijs, coördinator Energie bij Stebo.

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test