‘Spectaculair!’ Zo vat Jimmy Aerts uit Heusden-Zolder het zelf samen. De tabellen waarop hij gedurende een half jaar zijn energieverbruik nauwgezet bijhield, liegen er niet om. Hij gebruikt nu nog één derde water, halveerde zijn aardgasverbruik en deed een derde af van zijn elektriciteitsverbruik. Samen goed voor een besparing van om en bij de 260 euro per maand.

In het voorjaar leerde Jimmy Kathy Janssen van Stebo kennen. Als ‘energiescanner XL’ helpt Kathy mensen in armoede om hun energiefactuur drastisch te verlagen. ‘Eerst leerden we elkaar een beetje kennen. Dan zijn we de meterstanden van gas, elektriciteit en water elke week beginnen opnemen. We hebben meters geplaatst bij de meeste elektrische toestellen, om te zien waar de grootverbruikers zitten. En eens we dat allemaal goed begrepen, hebben we samen ideeën bedacht om het verbruik stevig omlaag te krijgen.’

Meten is weten, weten is veranderen
‘Ik ben nog het meest geschrokken van het sluimerverbruik van elektriciteit’, zegt Jimmy. De digibox en tv verbruiken in sluimerstand meer dan 25 euro per jaar. De stereo hapt 35 euro weg. De diepvries bleek ineens veel minder gulzig nadat Jimmy de dikke ijslaag had verwijderd. Het terrarium, de woonplaats van Jimmy’s Kameleon, verbruikte 256 euro per jaar. ‘We hebben dan beslist om één van de twee lampen uit te laten. Dat is nog altijd goed genoeg voor het diertje, maar het kost nog maar de helft’, vertelt Kathy. Jimmy drukte het elektriciteitsverbruik van 124 kwh naar 80 kwh per week. Op jaarbasis levert dat al gauw ruim 500 euro op.

Verwarming: kosten gehalveerd
Spectaculair wordt het wanneer we het over de verwarming hebben. ‘Jimmy verbruikte voorheen ruim 90 euro per week aan aardgas. Dat was echt niet normaal’, zegt Kathy. Jimmy verplaatste de thermostaat van de keuken naar de woonkamer en leerde dat hij de temperatuur best regelt via de thermostaat in plaats van via de kranen op de radiatoren. Als hij weggaat, draait hij de verwarming op 15 graden. In de tabellen die Jimmy bijhoudt blijkt het resultaat: van de ene week op de andere viel zijn gasverbruik terug naar de helft. Om ook in de winter het verbruik laag te kunnen houden, kwam Kathy met Jimmy’s verhuurster overeen om de zoldervloer te isoleren. Dankzij het sociale dakisolatieproject kon dat zonder extra kosten voor de verhuurder.

Waterlekken: de euro’s druppelen ongemerkt weg
Toen Jimmy zijn meterstanden begon te noteren, bleek hij 3000 liter water per week te verbruiken. Veel te veel, wist Kathy, en ze zijn samen beginnen zoeken naar oorzaken. Jimmy herstelde de stortbak van het toilet en druppelende kranen. Enkele met water gevulde flesjes in de stortbak van het toilet zorgen ervoor dat er per spoeling minder water verbruikt wordt. Goed voor een daling van het waterverbruik naar 1000 liter per week. ‘Daarmee werd Jimmy van een grootverbruiker meteen – vergeleken met gemiddelde waarden – een zuinige verbruiker’, zegt Kathy.

Budgetmeter
Jimmy heeft een budgetmeter voor elektriciteit. Zijn elektriciteit is daardoor zelfs duurder dan bij een normaal contract, en dat is jammer. Dat voelt ook onrechtvaardig. ‘Die budgetmeter is er gekomen omdat Jimmy vergat zijn facturen te betalen. Dat heeft te maken met het feit dat hij online een contract had afgesloten en zijn facturen enkel per mail verstuurd werden. Daardoor verloor Jimmy de betalingen uit het oog, en bouwde hij een schuld op. Dat is voor Jimmy – en voor veel andere mensen – echt geen goed systeem’, zegt Kathy. De schuld is nu bijna aangezuiverd, en dan kan Jimmy weer met een energieleverancier van zijn keuze in zee gaan. Zonder budgetmeter, en aan een normaal tarief. ‘Maar we gaan er dit keer wel voor zorgen dat de facturen per post toekomen’, besluit Jimmy.

Meer weten?

Jimmy kon beroep doen op de ‘Energiescan XL’ van Stebo. Dat project loopt in samenwerking met en wordt mede gefinancierd door het OCMW van Heusden-Zolder. De budgetbegeleider van het OCMW motiveerde Jimmy om samen met Kathy aan zijn energieverbruik te sleutelen.
De ‘Energiescan XL’ betekent een intensieve begeleiding van zes maanden, en is voorbehouden voor mensen met een laag inkomen en betalingsmoeilijkheden. Naast Heusden-Zolder, werkt Kathy ook samen met de OCMW’s in Bilzen, Lummen en Hasselt.
Wil je weten of dit project ook in uw OCMW of gemeente kan gestart worden? Contacteer Joachim De Wijs via joachim.dewijs@Stebo.be

Door Griet Bouwen, Axiomnieuws, voor Stebo. Wilt u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Stebo en opname van een link naar deze pagina.

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test