Martine dwong energieverbruik van haar vijftig jaar oude woning drastisch terug

‘Je staat er echt niet alleen voor. Je huis renoveren kan je wel!’ Martine Peeters (63) wil vrouwen van haar generatie aanmoedigen om van hun woonst een energiezuinig, warm nest te maken.  Een zuinige verwarmingsketel, dakisolatie en nieuwe ramen toverden haar woning in de Elzenstraat om tot een knus nestje.  Lekker warm in de winter, heerlijk koel wanneer de zomerse zon het platte dak verwarmt. ‘De nieuwe ramen zijn bovendien een geweldige geluidsisolatie’, zegt Martine.

Met deskundig advies lukt het wel
‘De meeste vrouwen van mijn generatie denken dat ze dat niet georganiseerd krijgen, omdat ze geen verstand van hebben van die technische dingen. Tegen hen wil ik zeggen: Je kunt het wel, want je krijgt advies én hulp zoveel je nodig hebt. En eens achter de rug voelt je huis zoveel comfortabeler.’ Martine deed een beroep op de adviseurs van Stebo. ‘Debby maakte het financieel plaatje helder. Ze regelde de lening en de premies. En bovenal: ze hielp me een aannemer vinden, offertes beoordelen en volgde de werken op tot alles pico bello in orde was.’

Eigen huis, investering in later
Martine, moeder van drie inmiddels volwassen kinderen, werd weduwe op haar 25ste. Achttien jaar geleden kocht ze haar woning in de Elzenstraat in Kolderbos. Op aanraden van een vriendin met een vooruitziende blik. ‘Een eigen huis leek de beste investering voor later, als ik met pensioen zou zijn. En hoewel ik dacht dat ik dat niet zou kunnen betalen, is het me toch gelukt.’ Nu ze met pensioen is, is ze erg dankbaar dat ze die stap ooit heeft durven zetten.

Investeren in energiezuinig wonen
De woning was bij aankoop dertig jaar oud en gebouwd in een tijd dat niemand wakker lag van energiebeheersing. In kleine, goed doordachte stappen drong Martine het energieverbruik terug. Tien jaar geleden koos ze voor een hoogrendementsketel op aardgas. Vijf jaar later werden de dennenhouten ramen met enkel glas vervangen door isolerende ramen. Ze kreeg een premie en leende bij de bank. Onlangs was het dak aan de beurt. De dakisolatie dwingt de energiekosten nog verder op de knieën. Ze betaalde een deel van de investering met eigen spaargeld, leende renteloos bij Duwolim en kreeg een premie.

Energiezuinige woning krijgt meerwaarde
Een doordachte strategie van Martine, zo blijkt. ‘Ik investeerde niet in interne verbouwingen, zoals  keuken of badkamer. De waarde van een huis hangt veel meer af van energieprestaties dan van uitrusting. Als mijn kinderen later het huis verkopen, krijgen ze voor mijn investeringen nog een flinke meerwaarde terug.’ Bovendien kan Martine meer doen met haar pensioentje.  ‘In vergelijking met een buurvrouw betaal ik aan gas nu nog maar één derde van wat zij betaalt: net geen 50 euro per maand. En met die dakisolatie zal dat bij de volgende afrekening nog minder zijn.’

Een uiting van een visie op het leven
Meerwaarde voor de woning, meer financiële ruimte om te leven én een bijdrage aan een beter milieu: het past perfect in Martine’s visie op het leven. ‘De aarde is niet van ons. We hebben ze in bruikleen van onze kinderen en kleinkinderen. Dat is mijn lijfspreuk, daar leef ik naar, en daar ga ik heel ver in.’

 

Wat kost het? Voor de ramen betaalt Martine 126 euro per maand af, en dat nog een jaar of twee. De lening van de isolatiewerken betaalt ze in schijfjes van 150 euro terug gedurende vijf jaar.  Haar pensioen bedraagt 1059 euro per maand. Ze leende renteloos bij Duwolim.

Door Griet Bouwen, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Duwolim & Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Duwolim/Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Duwolim/Stebo en opname van een link naar deze pagina.

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test