Inventarisatie Tuinwijken Genk

Dat de Tuinwijken van Genk bijzonder zijn, dat is natuurlijk niets nieuws. Maar ze zijn zo bijzonder, dat ze deel uitmaken van het gebied dat misschien wel Werelderfgoed wordt. Regionaal Landschap Kempen en Maasland wil Unesco ervan overtuigen om het gebied op te nemen in de inventaris. Daarom is het nodig om te onderzoeken hoe de tuinwijken er vandaag uitzien.

In augustus werd gestart met een grootschalig onderzoek in de Tuinwijken van Waterschei, Zwartberg en Winterslag. Dit onderzoek is een samenwerking tussen Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Stad Genk en Stebo. Jobstudenten zullen door de wijken lopen, elke woning bekijken, enkele kenmerken noteren en foto’s maken. Het hele onderzoek maakt het kandidaatsdossier sterker, zodat een erkenning als Werelderfgoed mogelijk wordt.

Voor deze inventaris wordt opnieuw de methode gehanteerd die Stebo ontwikkelde met steun van de Provincie Limburg via een E-Xtra project. Deze methode werd daarna door Stebo uitgetest in Eisden. In die tuinwijk werd in opdracht van de gemeente Maasmechelen een uitgebreide analyse gemaakt van de woonvraag en het woonaanbod. De gemeente Maasmechelen denkt nu na op welke manier de oorspronkelijke ontwerpprincipes van deze tuinwijk ook in de toekomst zichtbaar kunnen blijven.

Want de Tuinwijken zijn echt uniek. Statige lanen met bomen en hagen, bijzondere architectuur met rijke details, groene pleintjes en mooie kruispunten… Wonen in deze omgeving is iets om trots op te zijn. En dat mag de hele wereld weten!

In oktober zal dit onderzoek in Genk afgerond worden. In het najaar worden door vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland bijkomende informatiesessies voorzien waarin de resultaten van dit onderzoek aan bod zullen komen. En dan worden de Tuiwijken misschien toegevoegd op de kaart van Unesco!

 

Meer info: Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Winterslagstraat 87, 3600 Genk, 089/65.56.65

Contactpersonen:
Ina Metalidis – Erfgoedmedewerker
Johan Van Den Bosch – Projectleider Nationaal Park Hoge Kempen

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test