Een stevige wandeling naar de top van de mijnterril. Samenwerken in de magische leeromgeving van KRC-Genk. Arena-ervaringen opdoen. Mental coaching. Een omgekeerde jobbeurs. Stressbeheersing oefenen via gaming. Het zat allemaal in het programma van ‘Jij blinkt uit!’: een experimenteel ESF-project van Stebo, KRC-Genk en Koshine, met de steun van VDAB, Stad Genk en ESF-Vlaanderen. ‘Iedereen werd uitgedaagd om grenzen te verleggen. En dat geldt zowel voor de werkzoekenden als voor ons, trajectbegeleiders en coaches met jarenlange ervaring’, zegt An Kempeneers van Stebo.

 

Jij blinkt uit! wil langdurig werkzoekende mensen sterker maken in hun levensloop en zoektocht naar werk. An: ‘We wilden vooral een nieuwe manier van werken ontwikkelen voor werkzoekenden die altijd maar uit de boot vallen omdat ze steeds weer tegen innerlijke blokkades aanlopen. Zo’n mentale blokkade kan bijvoorbeeld een laag zelfbeeld zijn, of faalangst, of opmerkelijke introversie.’

 

Marc Hardy van KRC-Genk bracht methodieken en inzichten uit de sportwereld in. Vaak echt àndere, speelse, grensdoorbrekende manieren van werken. Stijn Quanten (Koshine), mental coach van de prof-voetballers van KRC, reikte een wetenschappelijk onderbouwd kader aan om mentale blokkades zichtbaar te maken en aan te pakken. De ervaren trajectbegeleiders van Stebo recruteerden de deelnemers en zorgden voor begeleiding. Dat samengaan van expertise, ervaring en wetenschappelijke onderbouw zorgde voor een diepe verschuiving in de geesten van alle betrokkenen.

 

Het project bereikte een twintigtal werkzoekenden in twee teams. Elk team kwam gedurende vijf maanden twee halve dagen samen. Onderweg zijn de twee teams samengesmolten, op vraag van de deelnemers zelf. Hun drijfveer? Nog meer kunnen leren van elkaar.

 

jijblinktuit1

 

Mental coaching en voetbalhelden

Op basis van een online test kregen de deelnemers een beeld van wie ze zijn en hoe ze in de wereld staan. Stijn Quanten werkt met archetypes als de artiest, de idealist, de denker en de bewaker. Dat zijn persoonlijkheidtypes die hij destilleerde uit de MBTI (Myers Briggs Type Indicator). Aan elk type verbindt hij een beroemde voetballer die daar een levend voorbeeld van is. De deelnemers konden zich daardoor spiegelen aan een held.

Iets met Beckham
An: ‘En dat werkte echt, zelfs voor mensen die eigenlijk niet zo veel hebben met voetbal. Zoals één van de deelneemsters, een intelligente dame die Beckham als held meekreeg. Ze voelde daar eerst helemaal niets bij, tot ze op internet is gaan zoeken en in een filmpje meer leerde over hoe Beckham met zijn kinderen omgaat. Dat herkende ze wel. Het hielp haar om doorheen de hele opleiding meer inzicht te krijgen in hoe ze functioneert als denker, hoe ze de neiging heeft om de dingen vanuit theoretisch perspectief te zien, vanop een afstand te bekijken.’

Buikgevoel en wetenschap
‘Die inbreng van mental coaching betekende voor mij het ‘verwetenschappelijken’ van mijn buikgevoel. Coaches met jarenlange werkervaring hebben veel intuïtie opgebouwd in het inschatten van mensen. Dat is goed, en dat wil ik ook zo houden. Maar het werken met die test, types en helden biedt ons taal en instrumenten om erover te praten. Het maakt dat je het ook structureler kunt gaan aanpakken, met iedereen kunt gaan doen’, zegt An.

 

De wereld als leerplaats

Nog nieuw en verrassend was het leren denken zonder grenzen. ‘Marc Hardy van KRC heeft ons geregeld op een nieuw spoor gezet, met nieuwe activiteiten en verrassende resultaten tot gevolg’, vertelt An.

Magische leeromgeving
Het groepswerk vond plaats in het KRC stadion. ‘Een magische leeromgeving, zo anders dan een leslokaal bij Stebo of VDAB. Ook al ben je geen voetbalfan, je krijgt er toch die unieke sfeer mee.’ Marc zette de wereld bovendien geregeld op zijn kop. Met hilarische sketches over hoe je niet moet solliciteren bijvoorbeeld. ‘Dat was erg grappig, maar tegelijk kwam dat ook wel bij iedereen stevig binnen.’

Terrilklimmen
Van Marc kwam ook het idee om met alle deelnemers een wandeling naar de top van de mijnterril te doen. Hij gaf ieder van hen de opdracht mee om zich tijdens de klim naar de top hun toekomst voor te stellen. ‘Wij, ouwe rotten in begeleiding van werkzoekenden, waren een beetje sceptisch, een beetje bezorgd of zo’n opdracht wel zou acceptabel zijn. Maar iedereen ging. En iedereen leerde. Zelfs de cursist met een fysieke beperking. Ze wist vooraf dat ze de top niet zou bereiken, maar ze ging en was heel fier op wat ze wél bereikte.’

Arena-ervaringen
En er volgden nog meer kansen om te leren in de wereld. De deelnemers deden elk vier ‘Arena-ervaringen’ op: als steward, parkeerwachter, ober tijdens wedstrijden of door mee te werken aan het klaar maken van het veld, de was.  Tijdens de ‘omgekeerde jobbeurs’ nodigden ze werkgevers uit op ‘hun’ beurs: de werkzoekenden hadden zelf hun informatiestand en werkgevers konden die bezoeken en gesprekken aangaan. Voor een keer zélf in de lead zitten als werkzoekende dus, een ervaring die mensen kracht brengt.

 

Stevig en speels tegelijk

‘Met Jij blinkt uit! hebben we een flinke verzameling mentale beelden bij onszelf doorbroken, ‘ zegt An nog. ‘Zoals onze ideeën over coachen in een spreekkamer, over groepswerk, over ernst. En we hebben overeind gehouden wat we echt heel belangrijk vinden: waarderend coachen, werken met succesverhalen, focus op talenten, leren solliciteren, jezelf leren kennen.’

‘We hebben geleerd dat we grenzen kunnen en mogen verleggen. We deden dat soms al wel, maar niet zo radicaal als sinds dit project. In Jij blinkt uit! was dat een constante. In overleg met de deelnemers pasten we meermaals het programma aan. We kregen meer vertrouwen in eenvoudige dingen: eenvoudige vragen, korte testjes tussendoor, werken met helden. Het was allemaal speels en stevig tegelijk. Die vernieuwende manier van werken, toegepast door zeer ervaren begeleiders is de magische mix.’

 

En de cursisten?

Van de negentien mensen die in Jij blinkt uit! stapten, zijn er op dit moment (juni 2015) negen aan het werk en volgen twee mensen een opleiding. ‘Het zijn meestal die naakte cijfers die meteen gevraagd worden. Maar het project betekent veel meer. Het is een kruispunt geworden in het leven van de cursisten. Ze hebben echt inzicht gekregen in hun persoonlijkheid en hun talenten. Ze kunnen erover praten, ze hebben geleerd hoe ze zichzelf beter kunnen sturen, hoe ze in relatie met anderen zichzelf kunnen zijn. Ze zijn sterker geworden, ze kunnen weer op eigen kracht verder. En dat is winst voor het leven.’

 

*** Meer weten? ***

Het project Jij blinkt uit! is een initiatief van Stebo, KRC Genk en Koshine. Met de steun van VDAB, Stad Genk en ESF-Vlaanderen.  In een volgende stap willen de projectpartners de methodes nog meer toegankelijk en toepasbaar maken voor meer organisaties. Magische leeromgevingen en geïnspireerde coaches zijn immers overal te vinden.

Om dat mogelijk te maken ontwikkelde Stebo een website. In gesprekken met begeleiders en deelnemers ging Stebo-medewerker Ann Engelen op zoek naar de kracht van de aanpak en de werkzame principes. Samen met webdesigner John Sevenans vertaalde ze die in toegankelijke teksten, videofragmenten, getuigenissen en beelden.

Alle informatie over principes, methodes en getuigenissen vind je op jijblinktuit.stebo.be.  Neem een kijkje, en ontdek hoe de werkzame principes én de magische leeromgeving jou kan inspireren.

 

Door Griet Bouwen, Nieuwmakers, voor Stebo. Wilt u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Stebo en opname van een link naar deze pagina.

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test