Stebo inspireert

Manu Claeys - 28 november 2019

Stebo Inspireert

Onder het motto ‘Stebo Inspireert’ biedt Stebo Buurtopbouwwerk u graag een reeks interessante lunchlezingen aan. Daarin geven we het woord aan sprekers die hun blik werpen op actuele thema’s en trends - met ruimte voor vragen en feedback na de lezing. We zoeken daarbij steeds de linken op met onze activiteiten, en die van u, als partner, (beleids)medewerker, expert,…

Na Paul Scheffer (28/03/2019) en Jeanne Devos (11/10/2019), geven we het woord aan Manu Claeys.

Iedereen welkom!

Manu Claeys - Burgers in de democratie: wat kunnen we betekenen?

Manu Claeys is schrijver en voorzitter van het Antwerpse burgercollectief stRaten-generaal, dat in 2010 de Prijs voor de Democratie kreeg en in 2017 een Toekomstverbond sloot met de Vlaamse regering in de dossiers van de Oosterweelverbinding en de overkapping van de Antwerpse ring. In 2018 verscheen zijn boek Red de democratie!, waarin hij een verrijkte invulling van politiek burgerschap schetst. In 2019 publiceerde hij Pleidooi voor een klimaatintendant.

Na de Tweede Wereldoorlog groeide het besef dat verkiezingen ook kunnen leiden tot de vernietiging van een democratie. Denken we maar aan hoe Hitler en Mussolini aan de macht kwamen. Verkiezingen alleen volstaan dus niet om het over een echt werkende democratie te kunnen hebben. Er is ook nood aan een vrije pers, aan onafhankelijke rechtbanken, aan het recht op mogen samenkomen in verenigingen, aan vrijheid van meningsuiting. En aan het betrekken van burgers en maatschappelijke organisaties bij het boetseren van een beleid.

Maar hoe kan die medezeggenschap door burgers er dan uitzien? Als politiek essayist – zijn ophefmakende Het Vlaams Blok in elk van ons verscheen intussen al bijna twintig jaar geleden – en voorzitter van een succesvol burgercollectief kreeg Manu Claeys daar een helder beeld van. In Red de democratie! maakt hij een onderscheid tussen activisme – zeg maar ‘op straat komen’ – en participatie. Dat laatste vindt plaats in formules aangeboden door de overheid zelf. Een sterke democratische overheid is een overheid die hierbij de sterkste formules aanbiedt én ruimte biedt voor nieuwe vormen van politiek leiderschap.

 

Manu-Claeys-JVE-2

Praktisch

Datum: Do. 28 november 2019

Locatie: Stebo Homebase, Windekestraat 1, 3600 Genk

Uur: 12.00u (ontvangst met broodjes), 12.30u (start lezing)

Inkom: gratis

(gelieve wel in te schrijven)

Contact: debby.nivelle@stebo.be

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be