Annemie Knoops is na zes jaar als loopbaancoach nog geen grammetje van haar nieuwsgierigheid verloren. ‘Integendeel,’ lacht ze, ‘hoe meer mensen ik begeleid, hoe nieuwsgieriger ik word naar de unieke sterktes en talenten van elke persoon. Ik heb een rotsvast vertrouwen in de kracht van mensen ontwikkeld.’

Annemie Knoops (50) woont in Maaseik en werkt al bijna 25 jaar bij Stebo. In de wijken waar Stebo actief is, draaide ze jarenlang mee in laagdrempelige projecten om werkzoekenden te oriënteren, op te leiden en aan een job te helpen.  In 2008 sprong Annemie als een van de eersten mee op de kar van loopbaanbegeleiding. ‘In een project pasten we de methodiek Vuurwerkt toe in de begeleiding van werkenden, toen een nieuwe doelgroep voor ons. De aanpak werkte en ik vond er mijn ding in.’

Iedereen heeft talent
‘Elke keer als een nieuwe klant zich aanmeldt, kijk ik weer uit naar de kennismaking’, vertelt Annemie. ‘Iedere persoon is uniek en heeft sterktes in zich. Het boeit me mateloos om die te ontdekken. Er is altijd iets dat je kan aanboren om iemand op weg te helpen. Hoe langer ik dit werk doe, hoe meer vertrouwen ik hierin heb. Ik zie het immers keer op keer gebeuren.’ Voor Annemie is loopbaancoaching altijd maatwerk. ‘Ik ga op zoek naar wat aansluit bij iemands wensen en talenten en past in zijn leven. Dat is elke keer anders.’

Aandacht cultiveren voor wat werkt
‘Ik help klanten om aandacht te hebben voor waar ze hun talenten al inzetten. Ik laat hen de kleine stapjes die ze zetten ook benoemen. Vanaf het moment dat mensen zich deze waarderende blik eigen maken, komen ze in een opwaartse spiraal terecht’, vertelt Annemie. ‘Na een coaching kijken ze meestal positiever naar zichzelf, hun omgeving en het leven.’ Een coach is betrokken en weet tegelijk afstand te bewaren. ‘Ik ga mee op weg, ik neem het niet over. Zo leren mensen op hun eigen kracht vertrouwen. Ik daag hen wel uit om in de actie te gaan en te experimenteren.’

Kleine stapjes zijn belangrijk
De effecten van loopbaanbegeleiding zijn niet altijd even zichtbaar, maar dat maakt ze niet minder wezenlijk. ‘Iemand vertelde me onlangs dat er dankzij de coaching meer orde in de chaos in haar hoofd is gekomen. Een ander vertelde dat hij meer zichzelf kan zijn in zijn job. Dat maakt me blij. Even blij als wanneer iemand opnieuw gaat studeren of een nieuwe job vindt. Een coaching is voor mij geslaagd als mensen zélf merken dat er iets in beweging komt en daar verder mee kunnen’, zegt Annemie.

‘Ik ben een rijker mens geworden’
Haar job heeft Annemie ook als mens verrijkt. ‘Ik heb minder vooroordelen dan vroeger en bejegen iedereen die ik ontmoet, ook privé, met een grote nieuwsgierigheid: wie is die persoon? Hoe staat hij of zij in het leven?’  Annemie ontwikkelde een rotsvast geloof in de kracht van mensen. ‘Ik zie veel mensen die ondanks moeilijke omstandigheden een positieve wending aan hun leven weten te geven. Dat helpt me om mijn eigen moeilijkheden te relativeren en de uitdagingen in mijn leven vanuit mijn kracht aan te gaan.’

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

 

 

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test