Stebo rolt samen met de partners Stad Brugge, Stad Gent, Stad Mechelen en Stad Turnhout, ‘The Box’ – plug & play handelspanden – uit over heel Vlaanderen.

De consument van vandaag is niet meer die van 10 jaar geleden. Onze manier van winkelen is veranderd. Omni-channelstrategie en e-commerce zijn gevestigde waarden geworden. Startende en creatieve ondernemers zijn niet noodzakelijk op zoek naar een jarenlange huurovereenkomst.

E-commerce ondernemers willen zich op welbepaalde momenten presenteren aan het publiek en met regelmaat ook fysiek toegankelijk zijn.

Inpluggen en starten

The Box is een ‘plug & play handelspand’. Een lege winkelruimte waar ondernemers in een mum van tijd kunnen ‘inpluggen’: intrekken, hun winkel en/of restaurant inrichten en beginnen verkopen. Voorzieningen, vergunningen, verzekeringen zijn al geregeld. Er is een set van moduleerbare meubels en een basiskeuken aanwezig. Ondernemers kunnen rekenen op communicatie advies en worden hierin nog versterkt door lokale communicatiepartners. The Box kan gebruikt worden op weekend-, week- en maandbasis. Ondernemers kunnen even snel weer opruimen en verder trekken, eventueel naar een volgende Box.

Focus op ondernemen

Startende ondernemers kunnen zich in de Box helemaal focussen op hun zelfstandige activiteit.

Hun (opstart)geld rendeert maximaal doordat het risico op een financiële kater achteraf zo goed als nihil is. Dat maakt dat meer startende ondernemers de sprong kunnen maken.

Keten van Vlaamse Boxen

The Box op de Vennestraat in Genk is ondertussen alweer 4 jaar operatief. De volledigheid en flexibiliteit van het concept slaat aan bij de nieuwe lichting ondernemers. Het idee voor een Vlaamse keten van plug & play handelspanden kwam dan ook van de ondernemers zelf. Zo kunnen ze nieuw grondgebied verkennen, ‘inpluggen’, zich voorstellen aan een nieuw consumentenpubliek en even vlot weer andere markten gaan verkennen.
In februari ging The Box op de Dampoortstraat in Gent van start. In april opende The Box Brugge zijn deuren binnen het groter geheel van de Makersrepubliek op de Sint Jakobstraat. In juni lost Turnhout het startschot van hun Box op de Sint Antoniusstraat en in Mechelen volgt er ook nog een Box.
De uitrol van The Box in heel Vlaanderen creëert zo meerdere try-out platforms voor (startende) ondernemers en geeft zuurstof aan de handelskernen waarin zij gelegen zijn. Dit past dan ook helemaal binnen het ‘sterke ondernemers maken sterke buurten, en omgekeerd’ –motto waar Stebo in gelooft.

The Box Community

Stebo werkt verder nog aan de uitbouw van ‘The Box Community’. Eigen aan de nieuwe ondernemer is dat gelijkgezinde ondernemers niet als concurrentie maar net als aanvullend worden ervaren. Er is steeds meer vraag naar samenwerking tussen ondernemers. The Box Community voorziet een platform waarbinnen ondernemers elkaar kunnen ontmoeten, ideeën uitwisselen en pistes voor mogelijke samenwerkingen kunnen verkennen.

Karavaan

Wanneer we de “keten” van Boxen en de community van Box-ondernemers aan elkaar koppelen, krijgen we een heuse karavaan van Box- ondernemers die doorheen de Boxen in Vlaanderen kunnen trekken.
Projecttitel: “The Box Vlaanderen – Vlaanderen Boxt” is een initiatief van Stebo vzw, in samenwerking met Stad Brugge, Stad Gent, Stad Turnhout, Stad Mechelen, vzw Centrummanagement Turnhout, Syntra Midden-Vlaanderen en Handmade in Brugge vzw en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de steun van EFRO (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling), gecofinancierd door Hermes. (Totale kost: € 497.449,26; Steun vanuit EFRO: € 198.979,70; Vlaamse cofinanciering: € 99.489,85)

Looptijd: 2016 – 2018

Aanspreekpunt: Frank Maleszka – frank.maleszka@Stebo.be

Meer info: www.theboxvlaanderen.be

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test