Nieuwe ambassadeurs voor Zwartberg!

Uniek

De inwoners van Nieuwe Kempen hebben hen misschien al in het straatbeeld gespot? De afgelopen maanden trok een enthousiaste groep jongeren erop uit om ‘hun Zwartberg’ in beeld te brengen. Letterlijk dan: voorzien van camera en microfoon interviewden ze bewoners, ondernemers en elkaar! Een unieke inkijk in hun leefwereld, de buurt en hoe die aansluiten bij de plek die nu vooral bekend staat als ‘thuislocatie’ van kunstenaar Koen Vanmechelen.

buurt_inducci_122020

Ook ons verhaal

Zwartberg kent een industriële evolutie waarin de mijn, het huidige industrieterrein en recent ook de creatieve industrie (Labiomista) de hoofdrolspelers zijn. Hoewel deze unieke identiteit en het toekomstpotentieel bij het brede, zelfs internationale, publiek bekend zijn, werden jongeren tot op heden nog te weinig betrokken.

“Het is belangrijk dat ook zij kunnen meesurfen op de ontwikkelingen die vandaag plaatsvinden in hun buurt. Door jongeren vanuit een ander perspectief naar de wijk en de voor hen belangrijke plekken te laten kijken, en hun getuigenissen vast te leggen in een virtuele wandeling doorheen Zwartberg, maken we hen tot ambassadeurs,” zegt Stebo buurtopbouwwerker Jens Vaes. “Met jongeren als wandelgids vervolledigen we het verhaal van Zwartberg en LABIOMISTA tot een betekenisvol geheel. Zodat zij trots kunnen zeggen: Dit is ook ons verhaal.”

Verbindend

Het idee voor dit traject ontwikkelden we in het Interreg Central Europe project InduCCI. Daarin zoeken we verbinding met de culturele en creatieve sector om vraagstukken in stedelijke wijkcontexten aan te pakken. In dit geval: een connectie opzetten tussen jongeren van Zwartberg en hun omgeving. Villa Basta zorgt voor de creatieve omkadering, Gigos bracht de groep jongeren aan. En dit netwerk breidt zich gaandeweg verder uit: Koen Vanmechelen en Stad Genk toonden al interesse in het initiatief vanuit LABIOMISTA en OpUnDi. Zij zien mogelijkheden om deze verhalen op lange termijn te blijven delen. De jongeren krijgen de unieke kans om samen met de kunstenaar de beeldtaal en communicatiematerialen voor hun tour uit te werken. De wandeling zelf zal deel uitmaken van het routenetwerk Thor Park (Nationaal Park Hoge Kempen, Regionaal Landschap Kempen en Maasland).

Enthousiasme

Wat opvalt zijn de hands-on aanpak en creatieve ideeën van de jongeren. Zij gooien zich met veel goesting in dit initiatief, en hun enthousiasme werkt aanstekelijk bij de andere bewoners. In het voorjaar van 2021 zijn de tour en bijhorende website klaar om aan inwoners, verenigingen, wandelaars, ondernemers, toeristen,…voorgesteld te worden. Zien we je daar?

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be