loopbaanbegeleiding

Een vaste job bij één werkgever gedurende je hele loopbaan. Dat model behoort stilaan tot het verleden. ‘Mensen staan vaker voor loopbaankeuzes’, duidt Nicole Meeusen, coördinator van het team Werken bij Stebo. ‘Loopbaanbegeleiding biedt iedereen de kans om hier bewust mee om te gaan.’ Veel werknemers en zelfstandigen weten niet dat ze er beroep op kunnen doen. Daarom startte Loopbaanwijzer een nieuwsproject, om mensen te inspireren stil te staan bij hun carrière.

 

‘Mensen kennen nu meer overgangen in hun loopbaan dan ooit. Niet alleen als ze van school komen, maar ook als ze hun werk verliezen, een aanbod voor promotie krijgen, hun job niet meer goed aansluit bij hun waarden of ze een time out willen nemen om opnieuw te gaan studeren. Al deze overgangen vragen een keuze. We merken tevens dat mensen hun identiteit niet meer louter aan hun beroep ontlenen. De balans werk/privé moet ook goed zitten’, vertelt Nicole.

 

Vaste jobs ook in Limburg onder druk
In Limburg vinden mensen relatief moeilijker de weg naar loopbaanbegeleiding. Hoe dat komt? ‘Onbekend maakt onbemind’, lacht Nicole. ‘En van alle Vlamingen dromen de Limburgers misschien nog het meest van die vaste job voor altijd, liefst onder de kerktoren. Daar is niets mis mee maar de realiteit is vaak anders. Voor de mensen die hun baan verliezen bij de sluiting van de Ford fabriek, kan het een goed idee zijn om proactief stil te staan bij hun talenten en professionele aspiraties zodat ze voorbereid zijn.’ Zorgen dat iedereen die er baat bij heeft de weg vindt naar Loopbaanwijzer, is een uitdaging.

 

Nieuws uit het leven gegrepen
Nicole hoopt dat  het vertellen van verhalen uit het echte leven kunnen bijdragen tot een bredere bekendheid van loopbaanbegeleiding. Daartoe zette het team een proefproject op, in samenwerking met het project Connect 2.0. Nieuwsmakers van Axiomnieuws zullen in de komende maanden hun journalistieke oor te luisteren leggen bij een veertigtal werknemers, zelfstandigen en professionals op de arbeidsmarkt. ‘Hun verhalen kunnen anderen inspireren om stappen te zetten in hun loopbaan: om eindelijk keuzes te maken die al heel lang sluimeren, om te gaan voor de job van hun dromen, of simpelweg om het gesprek aan te gaan met collega’s en leidinggevenden over wat er beter kan in de werkcontext,’ zegt Nicole.

 

Twee keer per week brengt Loopbaanwijzer een nieuw verhaal op www.loopbaanwijzer.be

Meer informatie: Nicole.meeusen@stebo.be – 0474 569 713

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test