Geen groot budget en toch je woning energiezuinig renoveren? Klinkt goed! In Overpelt neemt de gemeente de volledige rentelast van de lening bij Duwolim voor haar rekening. Wie in Overpelt investeert in energiebeheersende maatregelen in zijn woning, betaalt enkel het geleende bedrag terug. Zonder rente, zonder verborgen kosten. Het resultaat wordt al snel voelbaar in je portemonnee, want energiezuinig wonen is een pak goedkoper.

 

Duwolim is een niet-commercieel initiatief dat leningen verstrekt aan eigenaars die hun woning flink energiezuiniger willen maken. Mensen kunnen er maximaal 10.000 euro ontlenen voor dakisolatie, kelder-, muur of vloerisolatie, hoogrendementsglas, de installatie van energiezuinige verwarmingsinstallaties of een zonneboiler. Eigenaars met een laag inkomen betalen sowieso geen rente. Voor alle andere ontleners geldt in principe een rente van 2%. Die rentelast neemt de gemeente Overpelt nu over. Iedere Overpeltse eigenaar kan bij Duwolim lenen aan 0%.

 

Kosteloos lenen
Wie investeert, kan bij Duwolim een bedrag tussen 1.250 euro en 10.000 euro ontlenen. De looptijd bedraagt maximaal 5 jaar en kan ook zonder kosten sneller terugbetaald worden. Wat moet dat kosten? Een voorbeeld: wie de volle 10.000 euro ontleent en in 5 jaar aflost, betaalt een maandelijkse aflossing van 166,67 euro. De totale rentelast van 511,40 euro betaalt het gemeentebestuur direct aan Duwolim. Eigenaars krijgen vanuit het Energieteam van Stebo en Duwolim een degelijk advies over de werken die ze willen uitvoeren. Als het nodig is, helpen de adviseurs ook bij de aanvraag en beoordeling van offertes, bij premieaanvraag en de opmaak van het leningdossier. Daar geldt het principe: wat eigenaars zelf kunnen, doen ze ook zelf.

 

Lening, premies en terugverdieneffect
Bestaande premies, onder andere van Infrax, en belastingsvoordelen zijn prima combineerbaar met de Duwolim-lening. In combinatie met de lagere energiekosten betaalt de lening in feite zichzelf al snel terug.

 

Gemeentelijke subsidies geheroriënteerd
Drijvende kracht achter die nieuwe maatregel is schepen van Wonen en Milieu Katrijn Conjaerts . ‘Tot voor kort legden wij als gemeentebestuur een extra premie naast de bestaande premies van onder meer Infrax. Maar uit studies blijkt dat die maatregel bijna geen extra stimulerend effect had. Eigenaars zouden ook zonder die tussenkomst wel geïnvesteerd hebben. Bovendien bereikten we met die premies alleen mensen die kapitaalkrachtig genoeg zijn om de investering eerst zelf te financieren, want de premie werd pas nadien uitbetaald’, zegt Katrijn.

 

Voor mensen die anders niet aan investeren in hun woning toekomen
Het gemeentebestuur van Overpelt wil met deze rentesubsidie vooral mensen bereiken die niet het kapitaal hebben om eerst te investeren voor ze kunnen rekenen op premies en terugverdieneffecten. Schepen Conjaerts: ‘ Ik ga ervanuit dat de ontleners hun lening grotendeels kunnen terugbetalen met de centen die ze besparen op energieverbruik. Voor de rentesubsidie voorzien een budget van 70.000 euro per jaar. En we zullen, onder andere in samenwerking met het OCMW, met Stebo en met Duwolim extra inspanningen doen om de mensen te bereiken die er het meest bij gebaat zullen zijn.’

 

 

Door Griet Bouwen, Axiomnieuws, voor Stebo en Dwolim. Wilt u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Stebo en Duwolim geven toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits opname van een link naar deze pagina.

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test