windekestraatStebo en Ondernemersatelier bouwen een nieuw kantoor. Het gebouw zal meer energie opwekken dan het verbruikt, en dat volledig zonder fossiele brandstoffen. Een eerste steenlegging kwam er niet bij te pas, want het kantoor heeft een houtskelet. Wel een ‘eerste diepteboring’ naar de energiebron van de 21ste eeuw: aardwarmte of geothermie. Ten kantore van de initiatiefnemers is het aftellen naar de verhuis begonnen.

‘We hopen klaar te zijn tegen het einde van januari 2013,’ zegt Erwin De bruyn, directeur van Stebo en bezieler van dit bijzondere bouwproject. ‘Natuurlijk zijn we trots op dit kantoor. Het is een knap gebouw geworden. Esthetisch mooi in balans met de omgeving, vind ik.’

CO2uitstoot: nul

‘Het kantoor heeft een bijzonder lage energiebehoefte, en wekt bovendien meer energie op dan we zelf zullen nodig hebben. Van CO2-uitstoot is geen sprake doordat we geen fossiele brandstoffen meer nodig hebben,  en enkel donkergroene energie gebruiken’ vertelt hij. De energie die het kantoor nodig heeft, wordt immers opgewekt door een warmtepomp met boorgatenergieopslag en een groot zonnedak. Alle bouwmateriaal is uitgezocht op zijn ecologische kwaliteit. Waterbeheer steunt onder andere op het hergebruiken van regenwater, bodeminfiltratie en een waterdoorlatende buitenverharding.

Anderen inspireren

In dit nieuwe energiezuinige kantoor zal een demonstratieparcours worden opgezet. De gebruikte technieken zullen zichtbaar zijn voor bezoekers, die er met eigen ogen en handen kunnen mee kennis maken. ‘Op die manier willen we ondernemers heel praktisch inspireren om zelf stappen te zetten in hun duurzaam energiegebruik,’ zegt Erwin.

Energiekost: nul

De totale bouwkost, inclusief erelonen ontwerpers en buitenaanleg, bedraagt 2.100.000€ excl. btw. De bruto oppervlakte van het gebouw bedraagt 1.120 m². Dit brengt kostprijs op 1.875€ per bruto m². Erwin: ‘Dat is perfect vergelijkbaar met andere kantoren van deze omvang, gebouwd met conventionele technieken. Verschil is dat onze energiekost voor de komende 30 jaar gegarandeerd 0 € per jaar bedraagt.’

Financiering

De Stad Genk maakte dit nieuwbouwproject mee mogelijk via een gunstige erfpachtregeling voor het bouwperceel. Dit project geniet ook een EFRO-subsidie onder het EFRO-programma Prioriteit 2Ondernemerschap, doelstelling 2 ‘Creëren van een faciliterend start-, groei-, en overnamekader’. Op 22 oktober 2010 werd het project goedgekeurd op het toezichtscomité en werd er voor 277.972€ aan EFRO-middelen toegekend, en eenzelfde bedrag aan Hermes cofinanciering. Ook vanuit het provinciebestuur van Limburg kon dit project rekenen op een cofinanciering van 58.000 €.

 

Meer informatie vind je op www.samenduurzaamondernemen.be of via erwin.debruyn@stebo.be

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test