In Heusden-Zolder kregen twaalf woningen onlangs spouwmuurisolatie. Het pilootproject kadert in een project met Bouwunie en Komosie en liep in samenwerking tussen een reguliere aannemer, het sociaal economiebedrijf Aksi en Stebo. Die samenwerking werd door alle partners positief geëvalueerd. Dankzij dit soort partnerschappen krijgen doelgroep-werknemers extra kansen om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Medewerkers van het isolatieteam van Aksi werkten samen met de gespecialiseerde aannemer Iso-Spouw. In 1200 m2 spouwmuren werden glaswolvlokken geblazen. De medewerkers van Aksi deden het voorbereidende werk. Ze hadden al ervaring met ruwbouwwerk en isolatie van zolders en daken. Voor de start van de werken volgden ze bijkomende opleiding bij Komosie en Syntra.

Het pilootproject werd positief geëvalueerd door de partners.

 • De werknemers van Aksi leerden omgaan met verwachtingen naar flexibiliteit, prestaties, kwaliteitsverwachtingen en werken tegen deadlines.
 • Het energiesnoeibedrijf Aksi ziet de competenties van de medewerkers groeien. Drie van hun medewerkers deden ervaring op in het na-isoleren van spouwmuren, wat uitbreiding van hun taken binnen het bedrijf mogelijk maakt.
 • De werknemers zelf kunnen dankzij deze ervaring een extra referentie toevoegen aan hun cv. Kansen op doorstroming naar de reguliere economie worden daardoor vanzelfsprekend groter.
 •  De reguliere aannemer vindt via dit partnerschap extra opgeleide arbeidskrachten, zonder zelf te moeten rekruteren.

Eerder coördineerde Stebo al een grootschalig dakisolatieproject waarbij samengewerkt werd met twee reguliere aannemers en vier isolatieteams uit de sociale economie. In dat project werden gelijkaardige meerwaarden vastgesteld.

Directeur Erwin De bruyn gelooft in de aanpak. ‘Als reguliere aannemers en sociale economiebedrijven gaan samenwerken leren ze elkaars werkpraktijken en cultuur beter kennen en waarderen. Daardoor komen er meer kansen voor doelgroep-werknemers om door te stromen naar de reguliere economie.’

Meer Informatie: Joachim de Wijs, coördinator Energie bij Stebo.

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test