Samenwerking team energie en team buurtopbouwwerk

1+1 = 3

In Sledderlo (Genk) sloegen de Stebo afdelingen buurtopbouwwerk en energie de handen stevig in elkaar. Sociale woonmaatschappij Nieuw Dak nam het initiatief om huisbezoeken te doen in de wijk. Zo bracht men de woonsituatie van de oudste appartementen beter in kaart en rolde men het winterplan voor deze appartementen uit.

 

“Voor ons was dit de perfecte locomotief waar wij de wagonnetjes buurtopbouwwerk en energie aan konden koppelen” vertelt buurtopbouwwerkster Hester Vanlangenaeker. Samen met energiescanner Wesley Frederix vormde ze een gelegenheidsteam voor dit project.

“We zijn op exact dezelfde dag begonnen bij Stebo” zegt Wesley. “Niet alleen dat schept een band, maar ook onze professionele bekommernis voor de meest kwestbare groepen hier in Sledderlo zorgde voor een goede samenwerking. Ik bekeek de zaken met een focus op energie, Hester keek dan weer naar de sociale context”.

Collega's Hester en Wesley.
Collega's Hester en Wesley.

Sociale woonmaatschappij Nieuw Dak bracht alle appartementsbewoners een bezoek. Samen met de bewoner(s) deden ze een check-up van het appartement. Hester ging mee en sprak de bewoners aan over hun energieverbruik. Wilden ze hiermee aan de slag? Bij interesse boekte Hester meteen een energiescan in.

Tijdens die energiescan kwam Wesley langs. “We geven tips om energiezuinig te leven en kijken naar het gebruikersgedrag. Heel vaak wordt het belang van correct verwarmen en verluchten onderschat. Het gaat immers niet alleen om het gebruikersgedrag en de eindfactuur. We willen ook voor de bewoners een comfortabel gevoel creëren in hun woning. Tot slot checken we de energiefacturen en zoeken uit of ze eventueel hun contract kunnen verbeteren”.

“We merkten dat de nood hieraan zeer groot is in de wijk” vult Hester aan. “Bewoners hebben te weinig kennis van hun verwarming en zijn niet met energie bezig. Daarnaast is er een steeds groter wordende groep die het moeilijk heeft om hun energiefacturen betaald te krijgen. Die trend is al even bezig. Maar het deel gedragsverandering is niet te onderschatten."

Een energiescan gaat door aan de keukentafel. “Door die nauwe benadering van de leefsituatie van een gezin vangen we snel bepaalde signalen op. Zo spelen we als het ware antenne voor buurtopbouwwerk” zegt Wesley. “Het gebeurt dat energiescanners een situatie tegenkomen waar ze zelf even geen raad mee weten” gaat Hester naadloos verder. “De energiescanner contacteert dan de buurtopbouwwerker die het gezin verder opvolgt, doorverwijst waar nodig of een bepaalde hulpvraag behandelt.

Het is een samenwerking in twee richtingen. “Want meermaals komt buurtopbouwwerk ergens over de vloer waar er duidelijk problemen zijn met energie. Dan schakelen ze ons in” zegt Wesley. “Die wisselwerking tussen beide teams maakt dat we elkaar versterken net daar waar de noden zitten. 1+1=3”.

Om af te sluiten klinkt het bijna unisono  “We gaan hier in de toekomst dan ook sterker op inzetten”.

Great minds think alike

Meer info:

Hester Vanlangenaeker, opbouwwerker Slederlo
hester.vanlangenaeker@stebo.be

Wesley Frederix, energiescanner
wesley.frederix@stebo.be

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be