Start!

In februari 2015 zagen de haalbaarheidsstudies Start! het licht. Start! richt zich tot mensen met een ondernemersdroom, die willen onderzoeken of ze van die droom kunnen leven.
Kandidaat ondernemers krijgen naast haalbaarheidsadvies ook tal van inzichten mee, die niet alleen over het financiële aspect gaan, maar ook over de persoonlijke en commerciële haalbaarheid van hun project.
Start! Is een mix van het werken in interactieve groepen en persoonlijke begeleiding op maat.

Zuurstof

De voorbije twee jaar hebben al honderden deelnemers over heel Vlaanderen hun haalbaarheidsadvies via Start! gekregen.
Op die manier geeft Start! flink wat zuurstof en kansen aan het ondernemerschap in Vlaanderen.

“Met de Vlaamse regering creëren we een klimaat waar mensen echt zin krijgen om te ondernemen. Waarbij ze zich bovendien voldoende gesteund en omkaderd voelen om met een vaag idee, een verre droom, aan de slag te gaan en er een onderneming mee op te bouwen en daardoor mee te bouwen aan jobs en welvaart in Vlaanderen,” aldus minister Muyters.

500ste haalbaarheidsadvies

In Designcenter De Winkelhaak in Antwerpen werd op 25 04 2017 het 500ste haalbaarheidsadvies uitgereikt.
Kevin Smets uit Antwerpen mocht de award én zijn positief advies ontvangen uit handen van minister Philippe Muyters, minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport.
Kevin zal fietsherstellingen uitvoeren bij mensen thuis en bij organisaties als scholen, bedrijven en gemeentebesturen. Terwijl hij de fiets herstelt, kunnen zijn klanten een biertje van een lokale bierbrouwer – waarmee hij samenwerkt- degusteren. Hij gaat ook via zijn website allerhande fietstoebehoren verkopen. Kevin twijfelt nog over de naam die hij zijn zaak zal geven, maar opstarten wil hij in ieder geval.

Start! in cijfers

58% van de deelnemers krijgt een positief advies mee, een groot deel van deze deelnemers is intussen opgestart of volop bezig met de voorbereidingen. Zij komen in ieder geval uitstekend voorbereid aan de start.
“Voor wie een negatief advies krijgt, is het soms even slikken,” zegt Start!-coördinator Liesbeth Marckx. “Maar die reality check is precies waar de deelnemers voor komen. Blijkt het nog niet meteen haalbaar, dan hebben ze de tools en inzichten in handen om zelf verder aan de slag te gaan. Zit er echt geen hoofdberoep in, dan kunnen mensen het voor zichzelf afsluiten, of kunnen ze doorgaan met een bijberoep of een mooie hobby. Dan hebben ze de mogelijkheden effectief onderzocht zonder zich in grote onzekerheid of schulden te storten”.
Uit recent onderzoek van het Agentschap Innoveren en Ondernemen blijkt dat 85% van de deelnemers na afloop van Start! een goed zicht heeft op de haalbaarheid van het eigen project. Maar liefst 96% van de deelnemers zou het traject Start! aanraden aan anderen.

Gedreven startersbegeleiders

Startersbegeleiders Hans Vanwonterghem en Ben Brouckaert kijken er naar uit om nog veel meer mensen met een ondernemersdroom te inspireren en hen alle tools in handen te geven voor een stevige Start! van hun onderneming.

“Dankzij de duidelijke voorbeelden die Hans geeft vanuit de praktijk, heb ik een veel beter idee wat ondernemen inhoudt. De marketing mix heeft me geholpen om de prijs van mijn dienst juist te bepalen. Start! is echt een aanrader voor iedereen met een ondernemersidee die wil weten of zijn/haar idee haalbaar is!” Anneleen Rondou, Opvelp (Bierbeek)

“Wat me het meest is bijgebleven? De sfeer, de mix aan deelnemers, de praktische tips. Het was het duwtje in de rug dat ik nodig had, een jury van collega’s en experts die je idee ten gronde onder de loep nemen, en meegaan in je verhaal, geloven in de potentie! Bedankt!” Wendy Desadeleer, Maasmechelen, WDEngineering, consultant procesverbetering /-initiatie /innovatie voor KMO’s in de bouw

Zelf interesse?

Wie zelf ook droomt van ondernemen en wil uitzoeken of die droom haalbaar is, kan zich inschrijven voor Start! via http://www.starterslabo.be/start/agenda/ Dankzij de tussenkomst van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen bedraagt de deelnameprijs slechts 150 euro. Wie werkloos is en het traject Maak Werk van je Zaak volgt, kan het traject betalen met het opleidingsbudget dat hij of zij daar meekrijgt.

Start! is een realisatie van Starterslabo, in samenwerking met Stebo en met de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen: www.stebo.be/start

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test