Of toch voor één namiddag…Internet en sociale media maken steeds meer deel uit van ons leven. En ook van ons werk. Het feit dat ik op deze plek digitaal iets neerkribbel en jullie dit lezen, is hier maar één voorbeeld van. Maar tegelijk met het groeiende belang van Facebook, Twitter en blogs, doet zich een omgekeerde beweging voor.

Door de overvloed aan bits & bytes komen er steeds minder echte contacten voor. En net omdat echte contacten schaarser worden, worden ze weer populair. Dat meent trendwatcher Herman Konings. In krantenartikels (in Jobat en De Morgen) en zijn nieuwe boek Sub Rosa heeft hij het over de nieuwe trends voor 2012. Meer en meer jongeren zetten op vrijdagnamiddag computer en GSM af om analoog (“echt”) met elkaar te communiceren. “Samen iets gaan drinken, niet in een hot spot, maar in een cold spot waar je niet gestoord wordt door de technologie. Om dan om vijf uur, als de dag voorbij is, op Twitter te vertellen hoe leuk het was.”

Analoog netwerken, net als vroeger.

Twitteraars kennen dit fenomeen als twunching. Via Twitter spreken ze af en komen dan samen tijdens de lunch om te babbelen over wat hen bezighoudt.

Ook Fons Van Dyck van het communicatie- en marketingbureau think.bbdo deelt de mening van Herman Konings. Mensen willen zich in de 21ste eeuw ontplooien als individu, gelovend in hun eigen kracht en mogelijkheden. Maar tegelijk verzamelen ze rondom zich cirkels van familie en vrienden, virtueel maar ook in levende lijve. Volgens Fons Van Dyck zullen in 2012 mensen elkaar vaker opzoeken om angsten te overwinnen en krachten te herwinnen. Zogenaamde “log off afternoons” zijn momenten om samen, buiten de drukte van het werk, te herbronnen.

Maar deze trend, die volgens de deze kenners nieuw is voor 2012, is voor Stebo al een beetje traditie. Ook al krijgt het een andere naam, een paar keer per jaar komen we met alle medewerkers samen tijdens de personeelsvergadering. We denken na over het voorbije jaar, stippelen een nieuw pad uit of staan stil bij belangrijke zaken.

Tijdens de laatste “log off afternoon” in december was er een speciale gast. We kregen een lezing van Jan De Cock, oprichter van de vzw Within-Without-Walls. Jan trok enkele jaren geleden langs zo’n honderd gevangenissen in de hele wereld. Hij liet zich vrijwillig opsluiten om ‘van binnenuit’ de polsslag te voelen van mannen en vrouwen achter de tralies. Een doordringend verhaal van bijzondere ontmoetingen en menselijke verhalen. En gelukkig ook mooie verhalen, verhalen van hoop. Van de gevangene die met tandpasta een prachtig miniatuurdorp bouwt. Of van vrijwilligers die door het schrijven van brieven met Amerikaanse terdoodveroordeelden deze mensen een menswaardiger bestaan bezorgen.

Een dergelijke lezing laat je vlak voor het overvloedige eindejaar toch nadenken over wat belangrijk is. Naast de zoektocht naar eigen talent en zelfontplooiing, is ook verbondenheid met anderen van tel. Tijdens deze personeelsvergadering werd dit in elk geval weer duidelijk gemaakt. En we maakten samen de kring van collega’s weer wat hechter.

Het zou goed zijn als we hier in 2012 nog meer werk van zouden kunnen maken. Verbondenheid met familie, collega’s, klanten, externe partners… Dit mag natuurlijk digitaal, maar vergeet ook niet op tijd en stond de bits&bytes uit te zetten voor een beetje ouderwets analoog netwerken!

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test