lerend-nwHet lerend netwerk ‘Actief ouder worden’ is zopas afgerond. In veertig Limburgse organisaties is de kiem gelegd om talent en bezieling van vrijwilligers 55-plus te ontdekken en aan te spreken. Ze ontpoppen zich tot aantrekkelijke organisaties waar vrijwilligers graag willen komen en blijven komen. Projectverantwoordelijke Ann Engelen trok de kar. En heeft zin in meer.

Talent en bezieling als drive voor vrijwilligerswerk
Veel organisaties in onder andere zorg, hulpverlening, cultuur, participatie en lokale besturen, worstelen met de uitdaging om onmisbare vrijwilligers te vinden én te houden.  De laatste jaren werd al veel geïnvesteerd in professionalisering en omkadering van vrijwilligers. ‘Maar door nu echt te focussen op talent en bezieling van vrijwilligers, brengen we daar een krachtige dimensie bij in,’ zegt Ann.

Negen maanden  onderweg
Tachtig mensen namen deel aan het leertraject, dat een initiatief  was van de provincie Limburg en Stebo. De meeste organisaties vaardigden minstens een beroepskracht én een vrijwilliger af. Die kregen een basisopleiding over de belangrijkste principes van  ‘appreciative inquiry’, ook de ‘waarderende benadering’ genoemd. Met die nieuwe inzichten gingen ze aan de slag in hun eigen organisatie. In kleine leergroepen en gezamenlijke doorleerdagen wisselden ze hun prille praktijkervaringen uit en verdiepten hun inzichten. Ervaren groepsbegeleiders 55-plus engageerden zich vrijwillig voor de begeleiding van deze leergroepen.

Het doet wat met een mens
Veel deelnemers kijken er met dankbaarheid op terug. Waarderend kijken naar kracht van mensen, naar passie en zoeken hoe daar meer plaats voor kan komen in het vrijwilligerswerk: dat doet wat met een mens. ‘Bij alle deelnemende organisaties is een nieuwe wind gaan waaien. Bij sommigen een ware storm, bij anderen nog een bescheiden briesje. Het is allebei waardevol,’ vertelt Ann. Deelnemers zijn het erover eens: mensen worden enthousiast als je hen waardeert. De onderlinge relaties tussen mensen worden warmer en energieker als men vertrekt van wat wél goed gaat, waar wél kracht is, wat mensen bijdragen en waar ze van dromen.

Verandering is ingezet
Op de nieuwe palliatieve dienst van het Jessa Ziekenhuis bijvoorbeeld willen ze de waarderende aanpak van vrijwilligers al vanaf het eerste contact gaan inbouwen. Ze gaan de aanpak nu ook uitbreiden naar de ondersteuning van verpleegkundigen. De Seniorenraad van Herk de Stad gaat de vergaderingen over een andere boeg gooien en de benadering gebruiken om nieuwe mensen te werven. Bij Zorgende Handen vzw vervangen ze hun vroegere functioneringsgesprekken nu door waarderingsgesprekken. ‘Het zijn maar een paar van de vele voorbeelden van verandering,’ benadrukt Ann.

Inspiratie voor wie nieuwsgierig is
De deelnemende organisaties presenteerden hun project onlangs op een toonmoment. Andere organisaties die er ook werk van willen maken kunnen terecht op de online publicatie, waar alle achtergronden, inzichten en concrete projecten verzameld zijn. ‘Ik hoop dat we daarmee andere mensen inspireren om zelf ook aandachtig te worden voor de grootste kracht van vrijwilligers: hun bezieling en hun talenten,’ aldus Ann.

Ambitie van de projectbedenker
Ann Engelen trok het lerend netwerk met veel overtuiging en een authentieke bezieling.  Wat mag de toekomst brengen voor haar? ‘Ik hoop ook in de toekomst nog meer van dat moois te kunnen waarmaken. In de zorg zijn zoveel kansen om er nog meer in te zetten op talent en bezieling voor een sterk vrijwilligerswerk. En ik blijf ook dromen van een groep senior-vrijwilligers in onze eigen organisatie Stebo, die we kunnen inzetten in zoveel domeinen van ons werk. Daar een beleidsvisie rond ontwikkelen trekt me wel aan, zodat we als Stebo zelf een inspirerend voorbeeld kunnen zijn.’

 

Meer lezen? http://actiefouderworden.zinzet.be/

Iets te vragen: ann.engelen@stebo.be

 

Organisaties in het netwerk zijn: 

Adem-tocht; Bisdom Hasselt; Café Anoniem; Christelijk vormingswerk; CMWW Ouderenwerk Brunssum; Dienstencentra De Halm, De Hazelaar, Ter Hooie Genk;  Heempark vzw; Jessa Ziekenhuis– palliatieve eenheid; Katholieke Vereniging Gehandicapten; Katholieke Vrouwen Gilde Nederlands-Limburg; Limburgse Gehandicaptenadviesraad; Likona – Het groene huis; Limburgse Vrouwenraad; Natuurpunt; Neos; Ocmw Meeuwen-Gruitrode; OCMW Opglabbeek; Okra Limburg;
Pleegzorg Limburg; Punt Welzijn Weert; Regionaal Overleg Seniorenraden Maasland; Provinciale Raad Ouderen; PRIC; Kerk Multicultureel Samenleven; Marokkaans Islamitisch Cultureel Centrum; Rimo; Seniorenraad Herk-de-Stad; Seniorenraad Heusden-Zolder; Stedelijke seniorenadviesraad  Leopoldsburg; Seniorenraad Zonhoven; S-plus;  Tele-onthaal Limburg; Vormingplus Limburg; Vrijwilligerscentrale Alcander Heerlen; Warm Hart; Ziekenhuis Oost-Limburg;  Zorgende Handen.

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test