Bouwvergunning nodig?

Voor sommige werken moet je een vergunning aanvragen, voor andere werken is een melding voldoende. Soms heb je zelfs helemaal geen vergunning nodig en kan je meteen aan de werken beginnen.
Bevraag je op voorhand bij de dienst Ruimtelijke ordening van je gemeente of lees er meer over op www.ruimtelijkeordening.be.

Opgelet: voor werken die impact hebben op de stabiliteit of de oplossing van een constructieprobleem met zich meebrengen, is steeds een architect nodig. In die gevallen zal een architect het aanvraag- of meldingsdossier samenstellen en ondertekenen.

Zijn er onduidelijkheden? Aarzel niet om onze technische adviseurs te contacteren.

Nieuw vanaf 1 januari 2018 is dat in de meeste gevallen een vergunning digitaal aangevraagd moet worden via het omgevingsloket. Bij handelingen waarbij de medewerking van een architect niet verplicht is, kan de aanvraag nog analoog gebeuren.

 

Levenslang wonen

Een eigen plek, waar je je veilig en geborgen voelt, is de wens van iedereen. Tijdens de verschillende levensfases zetten we ons huis naar onze hand. Met kleine kinderen wordt de woonkamer omgevormd tot of uitgebreid met een speelhoek, hekjes worden geplaatst en allerlei voorzorgen worden genomen om gevaarlijke situaties te vermijden.

Pubers hebben eerder nood aan privacy, wat een aparte ruimte vraagt. Als we wat ouder worden, en de kinderen trekken het huis uit, wordt de woning vaak te groot of moeilijker te onderhouden. Soms wordt het huis ook ouder en dringen vernieuwingswerken zich op (een nieuwe badkamer, een andere keuken,…).

Hoe eerder je bewust stilstaat bij je eigen woonsituatie, hoe beter. Investeringen zullen op die manier beter renderen en je zal meestal nog meer zelf je handen uit de mouwen kunnen steken of de organisatie van aanpassingswerken op je nemen. Meer informatie over levenslang en aanpasbaar bouwen en wonen vind je op onderstaande websites:

 

Ook Stebo kan je hierin advies verlenen. Je kan ons contacteren voor meer informatie over het aanpassen van je woning. Voor een aantal werken kan je een premie of een tegemoetkoming krijgen. Een sociaal adviseur kan je hierover advies geven en eventueel de nodige formulieren invullen.

SPREEKUREN

 • Werkplekadvies info

  Selecteer een geldig formulier
 • Advies met financiële steun van de KMO-portefeuille 

   

  → WERKPLEKADVIES

  → Download of bekijk hier de algemene- en annulatievoorwaarden voor Stebo advies
  • test