500e huisbezoek voor energiezuinige wijken

Sint-Truiden wil de bewoners van bepaalde wijken aansporen om hun woning energiezuiniger te maken. Zij doen hiervoor beroep op Stebo die de wijk collectief aanpakt in een collectieve wijkrenovatie. Alles start met een gesprek aan de keukentafel tijdens een huisbezoek. Energieadviseur Mike Willekens voerde onlangs het 500e huisbezoek uit bij mevr. Verhoeven in wijk Meigaar.

Stebo Collectieve wijkrenovatie

Wie wil deelnemen aan een wijkrenovatie, ontvangst eerst een energieadviseur. Mike Willekens: “We screenen de woning op energiezuinigheid en luisteren naar de wensen en behoeften van de bewoners. Ook het beschikbare budget komt ter sprake. Op basis van dit huisbezoek krijgen de bewoners van ons een adviesrapport. Hierin staan alle maatregelen beschreven die hun woning nodig heeft om klaar te zijn voor de toekomst. Uiteindelijk beslissen de bewoners zelf welke maatregelen ze willen uitvoeren. De architecten van Stebo begeleiden hen hierbij”.  Voor de bewoners van deelnemende wijken is deelname aan een collectieve wijkrenovatie volledig gratis. Of ze nu grote of kleine renovatiewerken uitvoeren.

 

Premies

Stebo gaat veel verder dan enkel adviseren. “We gaan echt ter plekke en proberen de bewoners zoveel mogelijk te ontzorgen. Wanneer bewoners bepaalde werken laten uitvoeren, vragen we offertes op, vergelijken deze en maken samen met de bewoners de beste keuze. Ook volgen onze eigen architecten nauwgezet de werken van de aannemers op en voeren ze controlebezoeken uit na de werken

Tenslotte helpen de adviseurs van Stebo de bewoners ook met het aanvragen van voordelige leningen en allerhande premies. “Soms blijkt de investering net iets te zwaar. Wie dat wil kan bij ons ook terecht voor de aanvraag van een Vlaamse energielening en/of Limburgse renovatielening aan 0 of 2% interest. Daarnaast weten we perfect op welke premies de renoveerders recht hebben. Zo zorgen we ervoor dat niemand ook maar één eurocent aan premies moet missen”.

14 wijken per jaar

Wijk Meigaar is het 38e wijkrenovatieproject dat Stebo begeleidt met als resultaat al meer dan drie miljoen euro aan investeringen. De komende jaren wil Stebo in samenspraak met verschillende steden en gemeentes minstens 14 wijken per jaar op deze manier aanpakken. Allemaal met de bedoeling om oude woningen energiezuiniger te maken. “Een win-win situatie. Voor de portemonnee van de bewoners én het klimaat”.

Meer info:

Esmée van Gerven, coördinator afdeling energie Stebo

esmee.vangerven@stebo.be

089/32 95 30

of klik door naar ons aanbod rond (collectief) energiezuinig renoveren.

 

 

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be