Mirsada opent vintage zaak dankzij Project AZO!

Eigen zaak in Hasselt

Afgelopen weekend is de Hasseltse binnenstad een winkel rijker. Mirsada opende er de hippe vintage zaak ‘Arkiva’, waar ze duurzame en originele tweedehandskledij aanbiedt. Vanuit haar passie voor ontwerpen, zette dit Hasseltse talent met Albanese roots de stap naar het ondernemerschap - met begeleiding van Stebo (Project AZO!). Haar verhaal als nieuwkomer in Vlaanderen is op zijn minst inspirerend te noemen: voor de mode- en shoppingstad die Hasselt is én voor vrouwelijke ondernemers in spe.

Stebo Project Azo Mirsada Arkiva Hasselt

Meer info:

Ben Tielens, consulent Project AZO!

ben.tielens@stebo.be

Project AZO!

Inhouse collectie

Mirsada verblijft sinds 2017 in België, samen met haar moeder, broer en zus. Haar interesse in fotografie, mode en interieurdecoratie kon ze na aankomst snel verzilveren in kringwinkel Okazi (Hasselt). Daar organiseerde ze al een pop-up met tweedehandskleding. Vanuit die ervaring richt ze vandaag haar vintage winkel in, waar je vooral zelfgemaakte stukken op de kop kan tikken.

“In grote steden zie je vaak wholesales,” vertelt Mirsada. “Ik wil het graag anders aanpakken en kies elk kledingstuk zelf uit. Daar werk ik op verder. Zo kan de klant klassevolle en unieke kleding kopen. Toch wel belangrijk vind ik als je je vestigt in de Limburgse modestad.”

Vrouwelijk ondernemerschap

Het commercieel en financieel plan voor de vintage zaak maakte Mirsada op onder samen met Stebo. Via Project AZO!, dat nieuwkomers en inburgeraars begeleidt naar ondernemerschap, vond ze de weg naar een investeringskrediet en een huurpand in Hasselt. Én naar andere vrouwelijke ondernemers. Mirsada gaat nauw samenwerken met de Iraanse Kobra die één jaar geleden via AZO! een retouchezaak opende in Hasselt.

“Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om zelfstandige te worden, maar de weg daarnaartoe is niet eenvoudig, zeker niet voor nieuwkomers,” zegt Frank Maleszka (Stebo). “Vrouwen beschikken over kwaliteiten die je maar al te goed kan toepassen in het ondernemersleven. Dat willen we stimuleren. In 2020 gaan we voor een stijging van 5% in het aantal vrouwelijke AZO! deelnemers.”

Samen sterk

Mirsada kon steunen op een groot netwerk van collega starters en consulenten. Dat zie je ook terug in de keuzes die ze vandaag maakt. In haar pand zal je bijvoorbeeld ook het werk van mede starter en keramist Tsusheng kunnen bewonderen. Daarnaast gaat ze in zee met influencer Sofie Senden om haar visie verder de wereld in te sturen.

“Dit is een inspirerend verhaal voor en door onze stad,“ meent Rik Dehollogne. “Samen bouwen deze nieuwkomers aan een stevige aanwinst voor het lokale ondernemersveld in Hasselt, en daar kunnen we alleen maar fier op zijn.”

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be