Energielening en rentesubsidie voor totaalrenovatie

Totaalrenovatie

Jeroen Vaes uit Alken kocht enkele jaren geleden een woning uit de jaren ’30. “Ik ben voor een totaalrenovatie gegaan” zegt Jeroen. Hiervoor leende hij via de Limburgse renovatielening 30 000 Euro. “En dankzij de rentesubsidie van de gemeente Alken moet ik 500 Euro minder rente afbetalen. En die rente was met 1,5% al bijzonder laag.”

Rentesubsidie voor energielening

Toekomst

Jeroen is een handige klusser. “Ik heb jaren gewerkt als projectleider in de bouw tot ik mezelf omschoolde tot verpleegkundige”. Een opmerkelijke switch die hij zich nog niet beklaagde. “Het sociale karakter van deze job spreekt mij veel meer aan. Maar de vaardigheden uit de bouw komen me nu goed van pas”.
En of, want Jeroen stripte zowat de volledige woning van boven tot onder. “Ik stak nieuwe dakisolatie, maakte boven twee slaapkamers en een badkamer. Ook heb ik gekozen voor energiezuinige verwarming met een hoogrendementsketel op aardgas. Al liepen de aansluitingskosten door Fluvius in de enkele duizenden euro’s. Dat was even slikken, maar gas is voor mij op dit moment de beste oplossing. Stookolieverwarming is iets uit het verleden, ik kijk naar de toekomst”.

 

Isoleren

Op de benedenverdieping is Jeroen nog volop bezig. “Ik ga sowieso spouwmuurisolatie laten aanbrengen. Daarnaast ga ik de volledige vloerplaat uitbreken en vervangen door nieuw beton en vloerisolatie. Ook heb ik een volledig nieuwe elektriciteitsinstallatie aangebracht en zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Dankzij de doorgedreven isolatie én die zonnepanelen kan ik mijn rekeningen voor aardgas en elektriciteit serieus terugdringen. Tegelijkertijd zal mijn wooncomfort aanzienlijk groter worden omdat mijn woning goed is geïsoleerd. Twee vliegen in één klap.”

Rentesubsidie

Een verbouwing financieel alleen dragen is niet zo simpel. “Gelukkig kon ik beroep doen op de voordelige Limburgse renovatielening. Hierdoor kon ik € 30 000 lenen aan het voordelig tarief van 1,5%. De gemeente Alken geeft een rentesubsidie van € 500. Het woon- en energieloket van de gemeente heeft me hierbij goed geholpen”. Niet alleen de rentesubsidie kwam goed van pas. Dankzij het woonenergieloket weet Jeroen nu op welke premies hij allemaal recht heeft. “En dat zijn er meer dan je zelf zou denken. Als ik al mijn premies optel, kom ik toch vlot een paar duizend euro.”

Woonenergieloket

Het woonenergieloket van de gemeente Alken helpt alle inwoners met vragen over premies en subsidies, maar ook met het aanvragen van de rentesubsidie voor de Limburgse renovatielening (rente 1,5%) of de voordelige Vlaamse energielening (rente 0%). “We werken hiervoor nauw samen met het Energiehuis Limburg. Bedoeling is om onze inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen wanneer ze hun woning energiezuinig willen renoveren. Goed voor de gemeente en het klimaat maar vooral ook voor de portemonnee van onze inwoners.”

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be