Bewust omgaan met energie dankzij scan XL

Scan XL

Met vier rond een kleine keukentafel, studerend onder het schraal licht van één peertje. Dat beeld trof energiescanner Kathy aan bij het gezin van Salem tijdens een scan XL. Salem vluchtte in 2019 van Palestina naar België “Onze situatie was ginds onhoudbaar door het aanhoudend conflict” zegt Salem.

Een scan XL is een traject dat mensen in energiearmoede op een intensieve manier begeleidt. Tijdens een intensief begeleidingstraject van drie maanden besteedt de energieadviseur van Stebo aandacht aan alle aspecten van energie: energiebesparing, facturen, water, waterbesparing,  meterstanden, educatie, verbruik…. ”Ik moest er bij hen vooral op hameren dat ze wel degelijk elektriciteit mochten verbruiken. Ze waren heel bang om hoge facturen te krijgen” zegt Kathy.

“Dat komt omdat bij ons in Palestina de elektriciteit heel schaars en duur is” vult Salem aan. “We hebben er maar een paar uur elektriciteit per dag. Ik had hier één lampje in de living en onze oven durfden we niet gebruiken uit schrik voor een te hoog verbruik.”

Stebo Energie Scan XL

Studeren

Dat misverstand heeft Kathy meteen rechtgezet. “Bij mijn eerste bezoek voelde ik meteen dat het te koud was. Ze durfden de verwarming niet te hoog te zetten. Meestal komen we situaties tegen waarbij bewoners nét veel minder bewust met energie omgaan. Met torenhoge rekeningen als gevolg. De verlichting was ook heel minimaal. Salem studeert verpleegkunde en zijn vrouw voor kinderverzorgster. Samen met hun jonge kinderen maakten ze elke avond schoolwerk onder het licht van één schamel peertje. Dankzij extra verlichting en enkele ledlampen was dat snel verbeterd”.

Kathy gaf het gezin ook een woonmeter. Dit is een thermometer die ook de luchtvochtigheid meet. Een informatiekader rond het toestel geeft meteen aan of de leefruimte goed verlucht is. “Hierdoor kunnen we wijzen op het belang van goed verluchten. Een beter verluchte woning heeft een gezondere leefomgeving tot gevolg”.

Voorschotten

Salem wil zo snel mogelijk een zelfstandig leven opbouwen waarbij het gezin van niemand afhankelijk is voor steun. “Nederlands leren en een job hebben zijn daarbij noodzakelijk. Dankzij Kathy en de scan XL heb ik nu veel geleerd hoe energie in elkaar zit in België. Ik hou  in een boekje elke maand de meterstanden bij. Zo krijg je een goed zicht op je verbruik. Samen met Kathy berekenden we dat ons voorschot te laag was. Dat hebben we verhoogd naar een realistisch bedrag. Hierdoor was de eindafrekening geen verassing.  Als we ooit op de privémarkt gaan huren en geen sociaal tarief meer krijgen, weet ik nu hoe het zit met de voorschotfacturen, de afrekening, de meterstanden, verbruik van toestellen… Ik vertel er nu ook over op de Nederlandse les aan andere vluchtelingen”.

Inzicht

Voor Kathy is in dit specifiek traject vooral die educatie enorm belangrijk. “Dit gezin wil echt vooruit, maar energieverbruik is een zware kost. En dat zal altijd zo blijven. Maar door er bewust mee om te gaan, kan je al heel wat geld uitsparen. En dat hebben ze ingezien door de verschillende contactmomenten die we hadden. Die inzichten vormen de kern van de scan XL. Mensen beseffen hoe ze beter met energie kunnen omgaan en zo hun facturen kunnen verlagen. Hierdoor houden ze meer geld over voor andere zaken”.

Meer info:

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking tussen STEBO, Energiehuis Limburg en het OCMW/Stad Hasselt.

Contacteer Kathy Jansen:

kathy.jansen@stebo.be of tel.: 0477 96 81 56

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be