Buddyproject Stebo

“Als we samen zijn dan leeft het kind in ons weer op, zoveel plezier maken we!”

Het buddyproject stopte bij Stebo in 2023.

Niet iedereen heeft evenveel kansen gehad in het leven of geraakt door brute pech in een wirwar van problemen die zich hebben opgestapeld. Mensen in kansarmoede of met een andere problematiek, zoals een verslaving, geraken snel geïsoleerd van de rest van de samenleving. Daardoor kan het moeilijk zijn om voldoende veerkrachtig te blijven. De mens is een sociaal dier, dat hebben we zeker gemerkt tijdens de lockdown. Het gebrek aan een netwerk dat steun en aanmoediging biedt in moeilijke tijden kan dan ook zwaar wegen.

Om mensen die het net iets moeilijker hebben, extra aandacht en vriendschap te geven, werd het buddyproject Duo’Surplus in het leven geroepen. Vrijwilligers worden professioneel opgeleid door ArmenTekort, een organisatie met jarenlange ervaring om vanuit innovatie en empowerment armoede te overwinnen.  Zo geven we de kans aan de vrijwilligers om de best mogelijke buddy te worden. Ze leren om te luisteren, maar geen hulpverlener te zijn. Maar ze leren ook hoe om te gaan met moeilijke situaties en hoe je eigen grenzen aan te geven. Na deze opleiding worden ze op basis van persoonlijkheid, hobby’s, woonplaats, enzovoort, gekoppeld aan een persoon die graag een buddy zou krijgen. Ook Ina schreef zich in als kandidaat-vrijwilliger en doorliep de opleiding: “Het was een heel waardevolle opleiding. In de laatste weken deden we ook rollenspellen, waardoor je goed voorbereid wordt op het buddyschap.”

Wat een buddyduo zoal doet? Dat is afhankelijk van hun eigen interesses. Ongeveer één keer per week spreken ze af om samen iets te gaan doen. Dit kan wandelen zijn, koken, een terrasje doen of nog iets helemaal anders. Het belangrijkste is dat er tijd vrij gemaakt wordt om aandacht te geven aan elkaar.

De meerwaarde van een buddytraject ligt zeker niet enkel bij de persoon die een buddy krijgt. Zo beaamt ook vrijwilligster Ina: Elke ontmoeting is verrassend en verrijkend. Mijn buddy weet heel veel over de natuur en we delen elkaars humor. Als we samen zijn dan leeft het kind in ons weer op, zoveel plezier maken we!” De buddy’s leren ook elkaars leefwereld kennen en halen veel vriendschap uit de opgebouwde relatie.

De buddyduo’s staan er echter niet alleen voor. Ze kunnen steeds rekenen op de ondersteuning van een van de buurtopbouwwerkers indien nodig. Ze houden ook regelmatig telefonisch contact met beide buddy’s om te horen hoe het gaat. Zo vertelt ook Hester Vanlangenaeker, buurtopbouwwerker in Sledderlo: “De buddy’s sturen regelmatig een foto door van hun avonturen samen, waarop ze duidelijk plezier aan het maken zijn. Op die manier is het fijn om te zien dat alles goed gaat. Maar ook als het wat minder goed gaat, dan sta ik klaar om te ondersteunen waar nodig.”

“Dit buddyproject is echter niet zomaar een project”, vertelt Jens Vaes, “we plannen nog creatieve storytelling workshops, waarmee we ook het verhaal van de buddy’s en hun achtergrond willen vertellen. Er zijn veel cijfergegevens rond kansarmoede, maar het is eveneens belangrijk om de dagdagelijkse praktijk te tonen, zodat mensen zich bewust worden van het probleem.” Onder begeleiding van Villa Basta zullen er aan de hand van een podcast en fotografie enkele thema’s aangeraakt worden, waarmee de buddy’s hun verhaal kunnen doen. “Hiermee hopen we extra aandacht te creëren voor mensen in kwetsbare posities en het belang aan te duiden van buddyschap” zegt Jens Vaes.

Op dit moment loopt het project tot februari 2022. Maar op termijn hoopt Stebo het project ook te kunnen verduurzamen, zodat meer mensen beroep kunnen doen op een buddy en het buddynetwerk kan uitbreiden.

buddies

“Iedereen die interesse heeft om buddy te worden kan vrijblijvend een infosessie volgen van ArmenTekort.” licht Hester Vanlangenaeker nog toe. “Je komt er te weten wat het buddyschap en de opleiding precies inhoudt.”

Ook personen die het wat moeilijker hebben en graag een buddy zouden krijgen of hulpverleners die vaak in contact komen met mensen in kwetsbare posities kunnen contact opnemen met ons team.

Zes redenen om buddy te worden:

  • Kom uit je bubbel
    Leer anders te kijken naar kansarmoede in jouw buurt.
  • Groei via onze opleiding
    Train vaardigheden zoals vertrouwen opbouwen en talenten stimuleren.
  • Ga voor vrijwilligerswerk met impact
    Dit project is een actieonderzoek. We gaan voor maximale verbetering.
  • We begeleiden je gedurende het hele traject
    Vertrouw op individuele begeleiding en driemaandelijkse groepsgesprekken.
  • 100 boeiende ontmoetingen
    Jullie beginnen als buddy's, maar eindigen vaak als vrienden voor het leven.
  • Samen gaan we voor verandering
    Je schrijft samen met 10.000 buddy's mee het verhaal naar een samenleving zonder kansarmoede.

 

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be