oPEN Lab

Collectief energiegebouw Nieuw-Texas

In een co-creatiesessie brainstormden we binnen het project oPEN Lab over een collectieve wijkinfrastructuur in de wijk Nieuw-Texas in Genk. Dit samen met de inwoners van het projectgebied en onze contacten uit Waterschei.

Tijdens eerdere brainstorms over hoe zij hun energiepostieve wijk zien, gaven de inwoners aan dat ze een gemeenschappelijke ruimte die energie opwekt wensen. Maar welke functies moet dit gebouw hebben? Waarvoor zetten we de energie die deze infrastructuur opwekt in? Waar is er nood aan?

We vroegen de buurtbewoners om luidop te dromen.

Co-creatiesessie met de buurtbewoners van Nieuw-Texas

22 bewoners verzamelden zich met pen en post-its rond 5 tafels in het buurthuis van Waterschei. Samen met de projectpartners van stad Genk, VITO, Nieuw Dak, Habenu van de Kreeke en Stebo gingen ze in gesprek over hoe ze hun energiegebouw willen inzetten.

 

Dromen en wensen

Verschillende wensen kwamen aan de oppervlakte, waaronder:

  • een mooie, afgesloten ontmoetingsplaats met een luifel
  • zoveel mogelijk zonnepanelen op dak én wanden, maar wel op esthetisch aantrekkelijke wijze
  • gemeenschappelijke was- en droogmachines, eventueel zelfs een strijkrol
  • een opslagplaats voor gedeelde (tuin)materialen
  • misschien zelfs een elektrische deelcamionette voor de wijk
  • laadpalen voor elektrische voertuigen,  gecombineerd met een handcarwash.
  • picknickbanken met geïntegreerde laadpunten

De buurtbewoners dachten ook al na over praktisch zaken, zoals het toezicht, de toegankelijkheid en de verantwoordelijkheid van het gebouw.

Wordt vervolgd ...

Met deze wensen gaan de projectpartners van oPEN Lab aan de slag. Tegen juni 2023 finaliseren we ons uiteindelijke plan, opdat we het energiegebouw in juni 2024 kunnen openen.

oPen Lab Genk

Wat is oPEN Lab?

oPEN Lab is een Europees Horizon 2020-project dat de ontwikkeling van positieve energiewijken onderzoekt aan de hand van living labs in Genk, Pamplona (Spanje) en Tartu (Estland).

Onder de coördinatie van VITO/EnergyVille en samen met 33 partners uit 7 landen werkt Stebo mee aan oPEN Lab.

In Genk loopt het project in Nieuw-Texas en Tuinwijk Waterschei. We installeren en monitoren onder meer energiezuinige technieken in 33 testwoningen.

Er zijn al 25 testwoningen van huurders in Nieuw-Texas. Stebo zoekt in de huidige fase 8 testwoningen van privé-eigenaars in de tuinwijk van Waterschei. Als renocoaches maken we bewoners wegwijs binnen de renovatiemogelijkheden met een duidelijke focus op energiebesparing.

Wil jij ook op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van oPEN Lab?

Voor meer informatie:

stephanie.lieten@stebo.be

www.genk.be/openlab

Dit project wordt uitgevoerd met de financiële steun van het Horizon 2020 Research and Innovation Framework Programme van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst 101037080.

Gesubsidieerd door de Europese Unie

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be