Coopiloot biedt vliegende start voor
student-ondernemers

Limburgse studenten ondernemen voortaan
ongeremd met Coopiloot

Stebo, Starterslabo, Hogeschool PXL en SyntraPXL lanceren in november het nieuw ondernemersplatform Coopiloot. Het vormt een veilige testomgeving voor studenten die een eigen zaak willen starten. Terwijl de studenten ongeremd ondernemen, blijven ze ten laste van hun ouders. Daarbovenop krijgen ze ondersteuning op maat van experts en de kans om hun netwerk uit te bouwen.

 

De vier partners vangen hiermee het gebrek aan een proeftuin voor ondernemerschap bij studenten op. Momenteel sensibiliseren en werven PXL en SyntraPXL studenten en cursisten in ondernemende opleidingen. Concreet start er in november een eerste piloottraject op. In het voorjaar van 2024 volgt een tweede groep.

Met de 2 piloottrajecten wil Coopiloot 100 studenten bereiken, waarvan er 30 aan het voorbereidende traject ‘Startbaan’ beginnen en 20 studenten starten in de ‘Vliegschool’.

Deze testfase wordt financieel mogelijk gemaakt door Limburgs gedeputeerde voor Economie Tom Vandeput.

Persmoment lancering Coopiloot

Jong ondernemerschap voor innovatie


Studenten bezitten veel ondernemerspotentieel. Meestal hebben ze weinig kosten en niet veel te verliezen. Bovendien hebben ze vaak meer tijd om hun creativiteit aan te scherpen en een bedrijf uit de grond te stampen.

“De Limburgse economie heeft nood aan dynamische starters,” zegt Laurens Bynens van PXL. “Ondernemerschap is een belangrijke stimulans voor regionale ontwikkeling. Internationaal onderzoek heeft bovendien aangetoond dat student-ondernemers een grotere kans op succes hebben wanneer ze ondernemen in eigen streek.”

Paulien Hulsbosch, ondernemerscoach van Stebo, vult aan:

“In het ecosysteem van Limburgs ondernemerschap ontbreekt het aan een proeftuin voor duaal leren. Coopiloot geeft daar een antwoord op en zorgt voor écht en ongeremd ondernemerschap met beperkte risico’s.”

Via de juridische incubator Starterslabo kunnen studenten door trial and error leren ondernemen in de realiteit. Coopiloot brengt daarnaast een netwerk van studenten van PXL en SyntraPXL samen met de ondernemers van Starterslabo.

De eerste trajecten vinden plaats binnen PXL en SyntraPXL. In een tweede fase wordt bekeken of deze dienstverlening uitgerold kan worden in alle andere Limburgse hogescholen en universiteiten.

Verloop traject


Na een intake bij Coopiloot kunnen de studenten doorstromen naar de ‘Startbaan’. Dit voorbereidend traject onderzoekt de haalbaarheid van het ondernemersidee. Ook de uitvoerbaarheid ervan binnen Starterslabo wordt gevalideerd. De student pitcht het ondernemersidee aan een jury waarin elke partner vertegenwoordigd is.

Na ‘Startbaan’ stroomt de student-ondernemer door naar de ‘Vliegschool’. Daar werkt de student vanuit de juridische incubator Starterslabo Limburg. Door de activiteit vanuit de coöperatie uit te voeren en te factureren, behoudt de student het statuut.

SyntraPXL en PXL staan de student of cursist gedurende het volledige traject bij voor het opleidingsdeel. Starterslabo begeleidt de deelnemer intensief in het ondernemerschap en helpt in de zoektocht naar startkapitaal.

Limburgse steun


Om jong ondernemerstalent verder te ontwikkelen, krijgt het pilootproject een startfinanciering van 325.000 euro van de provincie Limburg. Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput legt uit:

“Elke sterke economie heeft starters nodig. We moeten ondernemerstalent koesteren en kansen geven. Deze proeftuin creëert een perfect labo waar ideeën kunnen uitgroeien tot volwaardige businesses. Door gepaste begeleiding en een sluitend juridisch kader krijgen de student-ondernemers na hun schoolloopbaan een vliegende start. Daarom maken we voor de opstart 325.000 euro vrij.”

Eerste deelnemers


Vijf studenten Marketing van PXL stappen als eerste in bij Coopiloot. Zij zetten met hun bedrijf Somethin in op circulaire economie. Met productieoverschotten van natuursteen ontwerpen ze duurzame placemats en onderzetters. In mei 2023 wonnen ze de Vlajo-award voor beste Small Business Project. CEO Henri Driessen besluit:

“We volgden al een ondernemerstraject van Vlajo, maar dat liep af in augustus. Zonder Coopiloot zouden we Somethin niet verder kunnen zetten. Nu moeten we nog geen vennootschap oprichten en krijgen daarbovenop begeleiding, onder andere in onze boekhouding. We zijn de pioniers, maar geloven erin dat we elkaar gaan versterken."

Geïnteresseerden kunnen zich informeren en inschrijven op de website. Een digitale infosessie volgt op 24 oktober om 19u.

Voor meer info:

Frank Maleszka, coördinator afdeling Ondernemen

frank.maleszka@stebo.be

+32 89 32 95 30

www.stebo.be/ondernemen

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be