Een mooi verhaal: van leegstand tot svk-woning

“Kiezen voor het SVK, een bewuste keuze.”

De woning aankopen, om vervolgens te verhuren aan het SVK was een bewuste keuze. Van de werking van het SVK en de bijhorende voordelen was ik reeds op de hoogte. Zo wist ik dat er naast een aantal praktische voorwaarden, ook extra financiële voordelen zouden zijn.

Aankoop leegstaande woning

De woning die ik aankocht was opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister. Dit wil zeggen dat de woning al geruime tijd niet meer bewoond was.  Indien men overgaat tot de aankoop van een dergelijke woning, kan men genieten van een aantal steunmaatregelen. Zo kreeg ik bij de aankoop vermindering van de registratiekosten.

Renovatiewerken

Doordat de woning verouderd en geruime tijd niet meer bewoond was, waren renovatiewerken noodzakelijk.  Tevens stond er aan de woning een onvergunde veranda in de zijtuin en achter de woning stond een niet vergund volume met een plat dak. Deze constructies werden gesloopt en de nodige vergunningen voor de aanpassingen werden aangevraagd .

Naast de premies van de netbeheerder Fluvius voor energiebesparende maatregelen en het belastingvoordeel voor de renovatiewerken, hebben eigenaars die voor minimum 9 jaar verhuren aan een SVK, ook recht op de Vlaamse renovatiepremie.
De Vlaamse Renovatiepremie kan oplopen tot 10.000 euro. Een extra stimulans! Hierdoor kwam er meer budget vrij om te investeren in een grondige, duurzame renovatie. Zo heb ik ingezet op het energetisch aspect. Het dak werd met 30 cm cellulose-isolatie geïsoleerd,  goed voor een investering van ongeveer 3.000 euro.  Ook dit bedrag kon ik volledig recupereren dankzij de premies via HIP (Huur- en Isolatiepremie).

Al deze werken zullen niet alleen later bij een eventuele verkoop een meerwaarde betekenen, maar zo wordt ook voor de huidige huurder het energieverbruik tot een minimum beperkt.

Voor de renovatiewerken

Na de renovatiewerken

renovatie1
voor2
narenovatie1
na2

De oorspronkelijke kosten van de ramen met driedubbele beglazing bedroegen +/- 15.000 euro.
Na de uitkering van de premies bedroeg de eigen investering nog slechts 2.000 euro.

 

iso1
iso2

Goede isolatie, een ventilatiesysteem en een goede verwarming zorgen voor een laag energieverbruik.

Verhuren

Door te verhuren aan het SVK, zijn mijn huurinkomsten gegarandeerd. Als ik op de private huurmarkt zou verhuren, zou ik zelf op zoek moeten naar een geschikte huurder. En dan zou het kunnen dat de woning enkele maanden leegstond. Ik hoef trouwens ook niet wakker te liggen van huurachterstand of wanbetalingen aangezien ik een huurovereenkomst heb met het SVK.

Inspraak bij de keuze van de huurder had ik echter niet. Maar door de nauwe opvolging en begeleiding van het SVK voel ik me daar gerust bij.

Het SVK heeft voor de aanvang van de huurovereenkomst een grondige plaatsbeschrijving opgemaakt. Zo is er bij vertrek geen discussie en kan alles netjes opgeleverd worden. Ook kleine herstellingen neemt het SVK op zich.

Tips

De tips die ik voor kandidaat-verhuurders heb: investeer in de renovatiewerken!
Zeker met al de extra premies waar men als verhuurder van een SVK-woning van kan genieten. Als de woning slecht geïsoleerd is of er zijn koudebruggen, … krijgt men in een huurwoning al sneller te maken met vochtproblemen of andere ongemakken.

Een onderhoudsvriendelijke tuin is ook aangewezen. Niet iedereen heeft groene vingers.

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30