Eerste testwoning van eigenaar voor oPEN Lab

De renovaties in de testwoning in tuinwijk Waterschei zijn gestart

Vasso en haar man Michael zijn de eerste eigenaars van een oPEN Lab-testwoning in tuinwijk Waterschei. Na hun renovaties plaatst oPEN Lab energiezuinige technieken zoals zonnepanelen, een thuisbatterij, een warmtepompboiler en warmtepomp. Nadien zal K.U. Leuven deze technieken jarenlang monitoren en onderzoeken.

 

Vasso groeide als kind op in de tuinwijk van Waterschei. Na het overlijden van haar ouders kocht ze samen met haar man Michael de woning. Deze woning gaan ze eerst grondig renoveren, vooraleer ze er met kun 2 kinderen intrekken.

Hoe zijn jullie bij oPEN Lab terecht gekomen?

Vasso: "Wij kwamen bij oPEN Lab terecht nadat we mijn ouderlijk huis in Waterschei hebben gekocht. Onze contactpersoon bij de bank verwees ons door naar Energiehuis Limburg voor Mijn VerbouwLening en de bijhorende begeleiding. Zo leerden we energieadviseur Stéphanie van Stebo (partner van Energiehuis Limburg) kennen. Tijdens haar uitleg hier aan onze keukentafel, zette ze oPEN Lab in de kijker. We hebben meteen toegehapt.”

“Eerlijk gezegd geloofde ik het eerst niet, het leek echt allemaal te mooi om waar te zijn. Maar toen we samen met onze EPB-verslaggever naar een startvergadering op EnergyVille in Genk gingen, werd het wel ineens echter. Het lijkt wel een sprookje."

Wat houdt het voor jou in om een oPEN Lab-testwoning te hebben?

Vasso: "Wij hebben de eerste oPEN Lab testwoning in Waterschei. Ik weet dat er zonnepanelen komen, een warmtepomp, een ventilatiesysteem, … . Ik ken er niet zo veel van, ik moet nog veel bijleren. Het is een heel spannend, maar fijn avontuur. We weten dat het misschien niet van in het begin vlot gaat verlopen. Ook voor het oPEN Lab-team is het de eerste testwoning. Ik heb alleszins het volle vertrouwen in het project."

Waar staan jullie met de verbouwing?

Vasso: "We zijn bezig met een totaalrenovatie. Er is een deel afgebroken en een nieuwe bijbouw geplaatst. Het oude dak werd grondig geïsoleerd. Op dit moment zijn we het pleisterwerk van de muren in de oude woning aan het verwijderen en worden nieuwe elektriciteit en sanitair geplaatst. Tijdens dit interview staan we in onze toekomstige keuken. Dat maakt me blij."

Was je voor het oPEN Lab avontuur bezig met je energieverbruik?

"Eerlijk gezegd was ik helemaal niet bezig met energiezuinig leven. Pas toen wij het huis kochten en Stéphanie leerden kennen, ben ik erover gaan nadenken. Ik weet nu: warmtepompen, zonnepanelen, … dat is de toekomst. Ik wil zeker niet meer teruggaan naar het verleden. Ik wil vooruit gaan!"

 

Vasso is de eerste eigenaar van een oPEN Lab-testwoning in Tuinwijk Waterschei

Wat is oPEN Lab?

oPEN Lab onderzoekt samen met 33 partners uit 7 Europese landen de ontwikkeling van positieve energiewijken aan de hand van living labs in Genk, Pamplona (Spanje) en Tartu (Estland).

In Genk gebeurt dat in Nieuw-Texas en Tuinwijk Waterschei. Het installeert en monitort er onder meer energiezuinige technieken in 33 testwoningen.

Wil jij ook op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van oPEN Lab?

oPen Lab Genk

Voor meer informatie:

Stéphanie Lieten, technisch adviseur energie

stephanie.lieten@stebo.be

www.genk.be/openlab

Dit project wordt uitgevoerd met de financiële steun van het Horizon 2020 Research and Innovation Framework Programme van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst 101037080.

Gesubsidieerd door de Europese Unie

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be