Onze nieuwste energieadviseurs stellen zich voor

Maak kennis met Stijn en Andries

In november verwelkomden we energieadviseurs Stijn Hansen en Andries Vanvinckenroye. Zij voeren energiescans uit in Limburgse huishoudens. Na een doorlichting van het energieverbruik van je woning en toestellen, laten ze jouw energiefactuur dalen met praktische tips op maat. Andries ondersteunt daarnaast mensen bij hun energetische verbouwing in het project collectieve wijkrenovatie.

Stijn tekende hiervoor technieken bij een studiebureau. Hij wilde het met zijn kennis over energie over een andere boeg gooien, en wisselde zijn bureaujob voor ééntje op de baan. Veel klantencontact en meer autonomie, vindt hij een mooie vooruitgang. Zijn dagen vliegen om.

Andries testte heel wat uiteenlopende jobs uit in de creatieve en bouwsector. Door de vele ervaring die hij opdeed als zelfverklaard jobhopper, weet hij goed wat hij wil: mensen verder helpen in een sociaal-technische context. Dat hij dit als energieadviseur doet op vlak van klimaatduurzaamheid, stemt hem gelukkig.

 

Jullie zijn intussen al enkele maanden aan de slag. Hoe bevalt jullie werk?

Stijn: “Echt interessant. Ik vind het nog elke dag spannend als ik aanbel bij mensen. Wie gaat er opendoen? Wat gaat mijn dag inhouden vandaag?"

"We doen veel huisbezoeken bij nieuwe bewoners van sociale woningen. De sociale huisvestigingsmaatschappij stuurt ons dan om na te kijken of ze bijvoorbeeld hun chauffage goed gebruiken. Het gaat dan vaak om de basisdingen.”

“Zo kwam ik laatst ergens waar de thermostaat op 28,5°C stond. De bewoner kon de cijfers niet lezen, die waren te klein. Wij komen bij jonge mensen, heel oude mensen en alles daartussen. Van iemand van 87 jaar moet je niet verwachten dat hij weet hoe zijn digitale thermostaat werkt.”

"Wanneer mensen met een hoge afrekening worden doorverwezen, is het huisbezoek wat uitgebreider. Meestal spelen er dan meerdere factoren mee. Die scans geven me het meest voldoening."

Andries: "Ik vind dat opvallend hoeveel voldoening deze job mij geeft. We doen zo'n twee à drie huisbezoeken per dag. Zelden kom ik buiten met gevoel dat ik er niks kon doen."

"Je kan met kleine tips de mensen vrij veel laten besparen. Op hoogdagen laten we sommige mensen na een kort huisbezoek duizenden euro’s per jaar besparen. Da’s chique hé?”

Andries Vanvinckenroye, energieadviseur

“Ik plan veel opvolgscans in, omdat ik veel mensen met hoge verbruiken heb. Je geeft hen tips om dat te verbeteren, maar als je ze naderhand niet meer ziet, weet je eigenlijk niet of het geholpen heeft. Dus ga ik graag nog eens terugkijken na enkele maanden.”

energiescanners Stijn Hansen en Andries Vanvinckenroye

En volgen ze hun tips goed op?

Stijn: “Ik ben verbaasd hoe goed zelfs! De mensen zijn ook zo dankbaar. Sommigen hebben niks, maar willen je dan toch hun laatste clementijntje cadeau doen. Dan bedank ik daar vriendelijk voor. We doen dat met plezier. En we worden er al voor betaald natuurlijk (lacht)."

"Klanten vinden het straf dat onze dienstverlening gratis is voor hen. Als wij ons spaarpakket afgeven met lampen en een vochtmeter, verschieten ze. Ze verwachten niet dat ze dat zomaar krijgen."

Stijn Hansen, energieadviseur

Andries: “Soms zijn mensen ook wat wantrouwig. Wij komen bij hen thuis, kijken binnen in hun leven en stellen ook persoonlijke vragen. Dat biedt de meerwaarde tegenover energiebesparende tips die je online leest. Door het hele verhaal mee te hebben, kan je hen veel beter helpen. Maar dat ligt soms gevoelig."

"Veel van onze klanten hebben heel wat meegemaakt. Ze hebben niet veel vertrouwen meer. Toch vind ik die moeilijkere situaties het interessantst. Ze geven je extra uitdaging. Wanneer het lukt om hen goed verder te helpen, geeft dat eens zo veel voldoening.“

 Ik wens jullie nog veel uitdagingen toe!

Denk je na over energetische renovatie in jouw woning?
Wil je een energiescan laten uitvoeren?

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be