Kies voor een goedkoper energiecontract
met de V-test

Energieadviseur Johnny helpt je op weg

De winter confronteert ons met hogere energiekosten. Wie energieleveranciers vergelijkt, kan héél wat besparen op zijn energiefactuur. Energieadviseur Johnny toont je hoe je met de V-test kiest voor het goedkoopste contract voor gas en elektriciteit.

Collega Johnny Hajduk is als energieadviseur bij Stebo verbonden aan Energiehuis Limburg. Hij geeft gratis advies over het energieverbruik in Limburgse huishoudens. Vandaag schuift hij aan tafel bij Lisette Crooymans uit Pelt voor een V-test. Dat is een simpele manier om fors te besparen op je energierekening.

Johnny toont Lisette uit Pelt hoe ze de V-test invult om energieleveranciers te vergelijken. © Gemeente Pelt

3 op 4 vindt voordeliger energiecontract


Johnny: "Een V-test – of VREG-test – geeft je onafhankelijk advies om jou als consument te helpen. Eerst bekijken we je verbruik. Op basis daarvan vergelijken we je huidige energiecontract met alle andere contracten op de markt. Zo’n test duurt hooguit een halfuurtje. Die tijd loont zich."

"Ik nam doorheen de jaren al zo’n 5000 V-tests af. Ik ben ervan overtuigd dat 3 op de 4 mensen dankzij de V-test een voordeliger contract kunnen vinden."

Lisette: "De machtige stijging van de energieprijzen in 2022 zijn iedereen bijgebleven. Mensen zitten meer dan ooit met vragen."

Wat zijn jouw ervaringen met zo’n V-test, Lisette?

Lisette: "Ik liet al twee keer een V-test afnemen. Contacten met de energieleverancier verliepen in het verleden moeizaam. Voor mensen zoals ik, met minder computerkennis, is de hulp van Johnny erg welkom. Bij hem krijg ik de info rond energie die ik nodig heb om gerust te zijn."

"We vergeleken allerlei contracten en kwamen tot de conclusie dat ik goed zit met ons huidig contract. Prima, zo weet ik zeker dat ik geen onnodige kosten maak."

Is het dan zo moeilijk om het juiste energiecontract te kiezen?

Johnny: "Helaas wel. Energieleveranciers bieden soms tientallen verschillende contracten aan, met allerlei details. Ze maken het enorm complex, met voorbedachte rade. De kleine lettertjes bepalen uiteindelijk de afrekening."

"Sluit zeker geen contracten af aan de deur of via de telefoon. Vaak willen leveranciers je laten geloven dat hun contract goedkoper is, maar bij de eindfactuur betaal je plots een pak extra."

"Een bijkomend probleem is dat veel huishoudens niet weten hoeveel energie ze verbruiken. Deze gegevens zijn essentieel als je het beste contract op de markt wil kiezen."

Lisette uit Pelt liet al twee keer een V-test uitvoeren. © Gemeente Pelt

Mijd sluimerverbuik en verwarm constant


Wat kan je naast je energiefactuur zelf nog doen om te besparen?

Johnny: "Let op je grote apparaten zoals koelkasten, diepvriezen, vuren, boilers en droogkasten. Dat zijn de grootste verbruikers. Apparaten met een transformator kan je wel uitzetten, maar stiekem verbruiken ze nog."

"Een digibox in stand-bymodus verbruikt 12 volt, dag én nacht. Op één jaar kom je zo aan 105 kilowatt: de helft van het verbruik van een koelkast."

Lisette: “Ongebruikte toestellen trek ik sneller uit. Bij ons zie je geen ongebruikte gsm-laders in het stopcontact zitten."

Kunnen we ook op verwarming besparen zonder het koud te krijgen?

Lisette: "Ik verlucht altijd kort en krachtig. ’s Ochtends zet ik het raam en de tuindeur een kwartier lang open voordat ik de verwarming aanzet. Alles is goed geïsoleerd, we hebben dubbelglas. In onze slaapkamer staat de verwarming ’s nachts op een lagere temperatuur."

Johnny: "Je kan best je huis met een constante temperatuur verwarmen in plaats van met pieken. Zet je keteltemperatuur best onder de 65°C."

Collega Johnny nam als energieadviseur al meer dan 5000 V-tests af. © Gemeente Pelt

Zelf een V-test uitvoeren?


Wil je zelf nakijken of je wel het meest voordelige energiecontract hebt? Dat kan!

Op een zitdag leveranciersvergelijking voer je samen met Johnny of één van onze andere collega's je eigen V-test uit.

Breng zeker je jaarlijkse energiefactuur mee en het vermogen van je omvormer (indien je zonnepanelen hebt).

Liever zelf aan de slag? Dat kan via vtest.vreg.be. Je geeft de nodige gegevens in, maar een beetje kennis van zaken is wel vereist.

© Gemeente Pelt

3 misverstanden over je energierekening


1. Meet voor je oordeelt

Oude toestellen zijn niet automatisch zwaardere verbruikers. Meten is weten.

2. Vergelijk niet (zomaar) met anderen

Mensen vergelijken hun energiefacturen graag met andere huishoudens. Dit is zelden nuttig. Iedere situatie is anders. Je verbruikt op een andere manier, sociale tarieven spelen een rol en er zijn nog zoveel variabelen.

3. Vergelijk ook bij je eigen leverancier

Direct overstappen zodra je elders een goedkoper contract ziet, is gevaarlijk. Spring niet zomaar van de ene leverancier naar de andere. In de meeste gevallen is het simpeler om een goedkoper contract bij dezelfde leverancier aan te gaan dan volledig over te stappen. Je hoeft geen meterstanden door te geven, slotafrekening te betalen, … Een nieuw contract heeft weer andere voorwaarden en onzekerheden.

Voor meer info:

Mike Willekens

mike.willekens@stebo.be

+32 12 67 27 23

www.stebo.be/energie

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be