Begeleiding
Binnen de intergemeentelijke samenwerking Haspengouw en Voeren, met een werkingsgebied van 7 gemeenten en met projectuitvoerder Stebo, werd met steun van de Provincie Limburg een doorgedreven begeleiding uitgevoerd voor eigenaars van ongeschikte en/of onbewoonbare panden.
Ook advies nodig voor jouw (huur)woning?
Via onze woonenergieloketten helpen we je graag verder met jouw premie-en woonvragen.
Om je zo goed en veilig mogelijk te helpen, werken we enkel op afspraak. Maak een afspraak op https://woonenergieloket.stebo.be
Stijlvol pand
Eén van deze eigenaars zijn Kristof en Kimberley uit Borgloon. Zij kochten in 2015 een pand dat al 2 jaar op de Vlaamse Inventaris van Ongeschiktheid en Onbewoonbaarheid (VIVOO) stond. Het gebouw stond al geruime tijd leeg en voldeed niet langer aan de woningkwaliteitsnormen. De doorleefde geschiedenis van de woning sprak hen meteen aan. “Onze woning met statige voorgevel dateert van 1925 en heeft een rijk verleden. Naast het karakter van de woning trokken ook de ligging, de goede communicatie met de verkoper en de aankoopprijs ons over de streep om de woning te kopen.”
Uitdagende renovatie
De woning vroeg om een grondige renovatie. De herindeling van 2 appartementen naar een eengezinswoning bracht grote werken met zich mee. Daarbij investeerden de eigenaars ook sterk in het energiezuinig maken van hun woning. Een architect begeleidde hen in het ontwerpproces en de uitvoering. Daarnaast was de aanwezige knowhow in de familie essentieel voor het slagen van hun project.
Doorheen het bouwproces stootten Kimberley en Kristof op een aantal uitdagingen. “Het feit dat we een herindeling hebben gedaan, vroeg extra tijd en werk. Door het zelf uit te voeren hebben we wel op onze uitvoeringskosten kunnen besparen, maar niet op tijd. Daarbij is niet altijd te voorspellen wat je gaandeweg tegenkomt tijdens de verbouwing, waardoor je vertraging kan oplopen. Bepaalde gebreken zijn niet altijd zichtbaar en ontdek je pas bij het ontmantelen van de constructie. Zo kwamen we erachter dat de houten balken van de verdiepingsvloeren aangetast waren door houtworm. De verdiepingsvloeren hebben we bijgevolg volledig vervangen.”
De nieuwe eigenaars moesten rekening houden met een termijn van 4 jaar om hun renovatie te finaliseren. Indien ze hieraan niet voldeden, wachtte hen een heffing. Een adviseur van Stebo begeleidde hen in de nodige afwerkingsgraad van de woning, waardoor de woning geschrapt kon worden van de inventaris. Een overzicht over mogelijke tegemoetkomingen kregen ze tijdens een infosessie van Stebo.