Job in de kijker

Impact als adviseur wijkontwikkeling

Door een escalerende overlastsituatie in Meulenberg in 2008 vroeg het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren hulp aan Stebo. Samen met andere partners ontwikkelde Simon Ashworth, buurtopbouwwerker en toekomstig adviseur wijkontwikkeling, een succesvol actieplan. Het begin van 15 succesvolle jaren wijkontwikkeling door Stebo. Simon vertelt.

“Tijdens mijn dagelijkse koffiestop, raakte ik aan de praat met de schepen van welzijn in Houthalen-Helchteren. Op een dag vertelde hij over de overlast in Meulenberg en vroeg mij of ik daar kon werken. Van onze directeur Erwin mocht ik een actieplan ontwikkelen."

Dit eerste project leidde tot goede praktijken, zoals de wijkteams en de gecoördineerde samenwerking met de politie. Het beleid verankerde ze binnen de reguliere werking.

Na deze opdracht volgde een eerste contract. Zo werd Simon 15 jaar geleden de allereerste adviseur wijkontwikkeling van Stebo.

Sindsdien levert Stebo maatwerk aan het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren. De adviseur wijkontwikkeling is daarin de spilfiguur. Het contract is bij iedere legislatuur positief geëvalueerd en verlengd.

Hartelijk Houthalen-Helchteren


Als adviseur wijkontwikkeling werk je vanuit een neutrale positie en met een grote bewegingsvrijheid op het terrein in Houthalen-Helchteren. Je ondersteunt de wijkwerking en ontplooit projecten om een draagvlak te creëren voor oplossingen.

Houthalen-Helchteren is een dankbare omgeving. Er is ruimte voor initiatief en het gemeentebestuur staat open voor verandering. Krachtige oplossingen verankeren ze in het systeem. Dat werkt motiverend.

"Het contact met collega’s in het veld en binnen het gemeentebestuur verloopt collegiaal. Ook met de burgemeester en schepenen. Er heerst weinig bureaucratie.“

Achterban met expertise


“Je staat heel autonoom in je functie, maar je staat er niet alleen voor. Ik zie Stebo als één groot team, over de afdelingen heen. Als lid van dat team geniet je van de jarenlange ervaring en aanwezigheid van Stebo in Limburg en Houthalen-Helchteren specifiek. Daarnaast heb je een rechtstreekse bron aan expertise van je collega’s.”

Als je de dwarsverbanden ziet, kan je jouw collega’s inzetten om projecten te versterken. Dé valkuil voor deze job is alles op eigen houtje te willen doen. De nauwe samenwerking met je achterban is een gigantische troef.

Simon Ashworth als adviseur wijkontwikkeling bij Stebo.

Op de koffie


“Je moet zelf maatschappelijke uitdagingen aanvoelen en werk zien. Proactief in contact blijven met de commissaris, de schepen, de wijkwerkers, de inwoners, … is daarom essentieel. Informeel netwerken, zoals samen een koffie drinken is belangrijk om de relaties warm te houden. Wanneer er actie vereist is ga je over tot de mobilisatie van die krachten.”

Goede praktijken aanscherpen


Voortbouwend op de verankerde goede praktijken uit 2008, volgden andere actieplannen en projecten. Zo ontstond na de rellen in Meulenberg in 2013 de Cel Overlastpreventie (COP), een gestructureerde samenwerking tussen wijkwerkers en politie. De COP bestaat al 10 jaar succesvol binnen de Houthalense werking.

“Bij Stebo werken we heel resultaat- en toekomstgericht. We ontwikkelen oplossingen voor actuele noden en brengen duurzame verbeteringen aan. Dat is ons handelsmerk geworden.”

De dwarsverbindingen binnen Stebo zorgen voor ijzersterke projecten in Houthalen-Helchteren.

In 2020 boekte Simon samen met zijn collega’s en partners succes met het Social Response Project. Hij liet zich inspireren door het triagesysteem dat ziekenhuizen toepassen bij grote ongevallen.

Een triageteam structureerde de golf van noodkreten en meldingen tijdens de covidpandemie naar de ernst ervan. Zo kon het team beslissen welke het meest dringend waren en in actie schieten.

“Het project verliep overkoepelend, over jeugd-, ouderen-, buurt- en welzijnswerking heen. Daar heeft Stebo zeker zijn sporen mee verdiend. We konden de situatie stabiliseren en de dienstverlening aan kwetsbare burgers verzekeren. Ook het triageteam is ondertussen verankerd als Cel Ondersteuning Sociaalbeleid (COS).”

 

Word jij onze nieuwe adviseur wijkontwikkeling?


Simon is intussen met pensioen, maar werkt nog als verenigingswerker als adviseur wijkontwikkeling. We zoeken iemand om in zijn voetsporen te treden.

Een tweede Simon vinden, zal niet lukken. Dat hoeft ook niet: wij zoeken iemand die deze job op diens eigen manier verder uitdraagt. Iemand die begaan is met Houthalen-Helchteren en de bewoners. Simon begeleidt jou de eerste maanden met veel plezier in jouw functie.

Interesse? Mail je cv en motivatie vóór 4 september naar vacature@stebo.be

Voor meer info:

Jan Smits, coördinator afdeling Werken

jan.smits@stebo.be

+32 477 37 25 07

www.stebo.be/vacatures

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be