Jouw nieuwe woning renoveren? Loop de juiste lening niet mis!

De verschillen tussen Mijn VerbouwLening en Vlaams Renovatiekrediet

Koop je een woning in Limburg en wil je renoveren? Veel kopers kloppen aan bij de verkeerde instantie. Daardoor lopen ze soms hun renovatiekrediet of lening mis. We zetten de verschillen tussen het Vlaams renovatiekrediet en Mijn Verbouwlening  op een rijtje.

Vlaams renovatiekrediet met rentesubsidie


Wie vanaf 2023 een woning of appartement koopt met een slechte energieprestatie (EPC-label E of F) moet binnen 5 jaar renoveren tot een label D of beter. Je kan dan alleen beroep doen op het Vlaams renovatiekrediet met rentesubsidie. Hiervoor geldt geen inkomensgrens.

Bij een rentesubsidie betaal je je interest eerst volledig aan de bank. Jaarlijks krijg je een terugbetaling van het Vlaams Energie- en klimaatagentschap.

Het Vlaams renovatiekrediet ga je aan bij de bank of kredietgever waar je jouw hypothecaire lening afsluit voor aankoop van je pand. Dit moet je altijd samen aanvragen met je hypothecaire lening.

Als je het Vlaams renovatiekrediet aangaat, moet je binnen 5 jaar de woning energetisch renoveren. De termijn gaat in bij de ondertekening van de authentieke akte.

Is de woning na 5 jaar niet in orde? Dan kan je rekenen op een stopzetting van de overeenkomst van het renovatiekrediet, een terugvordering van de rentesubsidie en een boete.

Helaas lichten kredietgevers hun leners niet altijd in. Want als je een woning koopt met EPC-label E en F, heb je gedurende 10 jaar geen recht op Mijn VerbouwLening. Je kan het renovatiekrediet dus niet combineren met Mijn VerbouwLening.

Mijn VerbouwLening


  • max. 60 000 EURO op max. 25 jaar
  • rentevoet van 2,75% in 2024 (3% korting op de wettelijke rente)
  • geen dossierkosten

Alleen als je in de middelste en laagste inkomenscategorie van Mijn VerbouwPremie* valt, kan je Mijn VerbouwLening aanvragen.

Behalve voor bepaalde technieken, moet je woning ouder dan 15 jaar (zie verder onder uitzondering). Deze voorwaarden gelden in alle volgende gevallen.

Kocht je na 1 januari 2023 een woning met EPC-label A, B, C of D? Dan heb je recht op Mijn VerbouwLening. Die vraag je online aan of bij Energiehuis Limburg.

Was je al eigenaar van jouw woning vóór 1 januari 2023? Ook dan kom je in aanmerking voor Mijn VerbouwLening. Het EPC-label speelt in dat geval geen rol.

 

* Voor aanvragen vanaf 1 januari 2024 gelden volgende inkomensgrenzen:

  • Alleenstaande: maximaal inkomen van 51 990 euro.
  • Alleenstaande met 1 persoon ten laste of koppel zonder persoon ten laste: maximaal inkomen van 74 280 euro. Dit bedrag wordt met 4170 euro verhoogd per persoon extra ten laste

 

UITZONDERING: Is je woning jonger dan 15 jaar?


Dan kan je Mijn VerbouwLening in volgende gevallen toch aanvragen voor investeringen in zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler of zonnepanelen:

- je woning of appartement was vóór 1 januari 2014 aangesloten op het elektriciteitsdistributienet.
- je woning of appartement heeft een omgevingsvergunning ouder dan 5 jaar én voldoet aan de eisen voor Energieprestatie en binnenklimaat (EPB). Je moet je EPB-aangifte wel op tijd indienen.

 

Mijn VerbouwLening aanvragen?


Energiehuis Limburg ondersteunt jou bij het opstellen van je leningdossier!

Stebo is uitvoerend partner van Energiehuis Limburg.

Voor meer info:

Mike Willekens, stafmedewerker afdeling energie

mike.willekens@stebo.be

+32 473 35 95 27

www.stebo.be/energie

logo-energiehuis

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be