Ondernemer aan het woord

Jolien Lintermans van Studio Mocka

Stebo vzw stimuleert duurzaam ondernemerschap. Met een breed aanbod ondersteunen we startende ondernemers. Naar aanleiding van de Dag van de Ondernemer gaan we in gesprek met Jolien Lintermans. Jolien volgde in de zomer van 2021 het Stebo Start! traject. Vandaag is ze creatief aan de slag in haar eigen grafisch ontwerpbureau Studio Mocka.

 

JOLIEN: 'Ik leerde Start! kennen via kennissen, die het traject ook volgden. Het gaf me een zekere basis, het gevoel niet uit het ‘niets’ te starten. Als je wil starten als zelfstandige, komt er heel veel op je af. Je denkt alleen maar aan de leuke dingen en vergeet heel snel de praktische/financiële kant. Bij Starterslabo leggen ze alles goed uit, zetten ze je met de voetjes op de grond, maar helpen ze je zeker ook verder te gaan! Je krijgt workshops over veel verschillende thema’s, en daarnaast word je ook individueel goed begeleid.'

Wat ik vooral meenam uit de begeleiding bij Stebo? Dat je moet starten vanuit een gezonde portie passie. Maar dat een degelijke structurele basis onmisbaar is.

In gesprek met Jolien Lintermans van Studio Mocka.
In gesprek met Jolien Lintermans van Studio Mocka.

Mijn motto? Niets is onmogelijk!

Jolien, kan je ons iets meer over jezelf vertellen? Hoe zag jouw route richting ondernemerschap eruit?

JOLIEN: ‘Als 11-jarige wist ik al heel goed wat ik wou worden later. De juiste term ‘grafisch ontwerper’ kreeg het toen nog niet, maar iets creatiefs met computers. Deze droom heb ik altijd dichtbij gevoeld, en nooit getwijfeld aan deze toekomst. Jaren later studeerde ik (tegen vele hun verwachting in) af als master grafisch ontwerper. Nadien trok ik naar het buitenland om hier een tijdje als grafisch ontwerper te werken. Wanneer ik terugkwam in België, en een job gevonden had als grafisch ontwerper in een grafisch bureau, voelde het toch niet aan zoals ik gehoopt had. Een andere job in een ander grafisch bureau gaf me ook geen voldoening. Wat bleek – ik ben niet gemaakt om te werken van 9 - 5 en al zeker niet voor een baas.'

'Mijn flexibiliteit, zin voor avontuur en nood aan vrijheid pasten niet in het ‘gewone werkleven’. Dit vormde een grote belemmering op mijn creativiteit. En laat nu net dat hét belangrijkste zijn in mijn job! Deze troeven kon ik wel inzetten nadat ik de stap gezet had om te starten als freelance ontwerper. Voel ik om 14u00 een blokkade aankomen, dan ga ik een uurtje wandelen met de officedog en start ik terug met werken wanneer ik het wel voel.'

Studio Mocka? Waar staat je onderneming precies voor?

JOLIEN: 'Bij Studio Mocka zijn je goed voelen, doen wat je graag doet en er voor gaan, waarden die ik heel belangrijk vind. En andere mensen overtuigen van jouw passie! Daarom is dat voornamelijk mijn core-business. Ondernemers hun verhaal omzetten in een visuele identiteit. Zodat zij met hun passie kunnen bezig zijn en zich geen zorgen hoeven te maken over hun uitstraling. Want de visuele uitstraling is het jasje van je bedrijf, datgene dat je als eerste ziet, de eerste indruk. En die indruk moet dadelijk de juiste zijn!'

Met heel veel zin en enthousiasme geef ik met Studio Mocka jouw verhaal vorm!

Wat zijn je verdere dromen voor de toekomst – waar wil je met je zaak naartoe?

JOLIEN: 'Ik zou graag mijn grafisch ontwerpbureau uitbreiden met andere takken en even enthousiaste ondernemers als mezelf (een copywriter – fotograaf - …).'

Welke uitdagingen zie je voor collega-starters? Heb je een goede raad om mee te geven?

JOLIEN: 'Het lijken momenteel in heel de Covid-situatie onzekere tijden om een eigen zaak op te starten. Niets is minder waar. Elk moment is een goed moment, zolang je er zelf maar genoeg achter staat en in gelooft! Beste beslissing van mijn leven!'

Team ondernemen

Droom je van een eigen zaak maar twijfel je over de haalbaarheid? Ben je op zoek naar middelen en ruimte om je businessidee uit te testen? Wij creëren voor jou een veilige omgeving om te experimenteren en te groeien!

www.stebo.be/ondernemen

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be