Ondernemer aan het woord

Anastasia ontwerpt vegan halsbanden voor honden dankzij Starterslabo

In een veilige omgeving jouw onderneming uittesten als werkzoekende of langdurig zieke? Dat kan met het LABO-traject van van Stebo's Starterslabo. Anastasia Burkas stroomde in juli 2023 met glans uit als zelfstandig ondernemer. In mei 2023 opende ze haar winkel Skull’s Youshop in Genk. Daar verkoopt ze zelfontworpen producten voor hoofdzakelijk grote honden, waarmee ze inzet op duurzaam, lokaal en sociaal.

Hoe ben je bij Starterslabo terecht gekomen?

ANASTASIA: “Heel onverwacht, ik wist niet dat zoiets bestond. Ik speelde al lang met het idee om zelfstandige te worden, om dat er veel is wat ik wil, maar fysiek niet kan. De gedachte om mijn uitkering te verliezen was beangstigend. Ik moet mijn zoon en honden onderhouden, mijn lening afbetalen, ... . Als ik als zelfstandige niet direct omzet zou maken, ging ik in de problemen komen.”

“'Bestond er maar iets waarmee ik een zelfstandige activiteit kon uittesten,' dacht ik vaak. Gelukkig sprak ik dat ook luidop uit (lacht)."

"De eigenares van het veganistische restaurant Foglia in Genk vertelde me over Starterslabo. Ik heb me meteen ingeschreven voor een intakegesprek.”

De winkel van ondernemer Anastasia Burkas dankzij  Starterslabo

Hoe kwam je erbij om een eigen lijn te starten met vegan halsbanden?

ANASTASIA: “Ik werkte vroeger als dierenartsassistente. Dat deed ik heel graag en ik leerde er veel bij, over ergonomie bijvoorbeeld. Helaas viel ik uit door o.a. fibromyalgie en CVS. Als troost kreeg ik van mijn vriend een Amerikaanse Bandog-puppy, Skull. Maar zo'n honden worden heel groot, zwaar en sterk. Ik vond in België geen ergonomische halsbanden en harnassen voor zijn formaat. Al zeker niet vegan!”

“Oorspronkelijk wilde ik ergonomische merken uit het buitenland verdelen via een webshop. Maar omdat ik zelf barstte van ideeën om de halsbanden te verbeteren, tipte ondernemersadviseur Vanessa me om langs te gaan bij maatwerkbedrijf Bewel. Dat zou nooit bij mij opgekomen zijn.”

”Bewel heeft een stikkerij in Hasselt. Ik werk nu met hen samen, wat superveel voordelen oplevert. Ik vertel hoe ik een product zie, maak een voorbeeld en samen met de coördinator maak ik een prototype. Ik kan snel ingrijpen en als een klant speciale wensen heeft, is het dikwijls mogelijk om een product op maat uit te werken. Daarbovenop steun ik de lokale én sociale economie."

“De keerzijde is de productiekost die hoger ligt, wat resulteert in kleinere winstmarges. Ook zijn sommige ontwerpen, bijvoorbeeld dat van mijn harnas, te moeilijk om te laten stikken bij Bewel. De productie daarvan gebeurt in het buitenland. De grotere winstmarges daarvan, houden de balans met de lokaal geproduceerde items. Het blijft wel volledig mijn creatie: ik ontwerp, kies de materialen en kijk erop toe dat de kwaliteit hoog is. .”

Wat is het meest waardevolle dat je uit de workshops gehaald hebt?

ANASTASIA: “De omzetanalyse! Ik ben organisatorisch niet sterk en wist niet waar ik moest beginnen. Tijdens de workshop over het financieel plan kwam de omzetanalyse aan bod. Zo handig. Je moet alles ingeven in een schema en al je kosten, je omzet en andere factoren worden voor jou berekend. Daar heb ik heel veel aan gehad.”

“De collectieve workshops waren echt interessant. Daarnaast is er veel individuele ondersteuning. Je kan altijd bij de adviseurs terecht. Hun begeleiding is heel optimaal.

Omdat ik er zelf zo lang naar gezocht heb vooraleer ik het vond, heb ik heel openlijk op mijn webshop gezet dat ik het traject van Starterslabo heb gevolgd. Ik kan het zeker aanraden. Dat heb ik ook al gedaan.”

 

Ondernemer Anastasia Burkas maakte dankzij Starterslabo de stap naar een eigen onderneming

Waarvoor dank! Hoe matcht jouw zelfstandige activiteit met jouw aandoeningen?

ANASTASIA: “Nu werk ik harder en langer, maar wel op mijn voorwaarden. Ik laat mijn honden uit wanneer ik wil, en werk op mijn computer vanuit bed. BH en schoenen uit: dat klinkt heel banaal, maar dat zijn dingen die mij heel fel verlichten. Ik ben dan aan het werken, maar mijn lichaam heeft rust.”

“Het grootste deel van mijn verkoop gaat via sociale media. De winkel is beperkt open, maar het is een meerwaarde voor mensen die willen passen of persoonlijk advies willen. Dat kan ook op afspraak. Zo hou ik mijn energie in balans.”

Heb je nog een toekomstdroom?

ANASTASIA: "In een wat verdere toekomst, groei ik het liefst tot groothandel uit. Dan kan ik mijn eigen ontwerpen verdelen bij dierenwinkels en speciaalzaken. Achter de schermen werk ik daar momenteel hard aan.”

Het zelfontworpen assortiment halsbanden en harnassen van ondernemer Anastasia Burkas

Stebo ondernemen

Droom je van een eigen zaak maar twijfel je over de haalbaarheid? Ben je op zoek naar middelen en ruimte om je businessidee uit te testen? Wij creëren voor jou een veilige omgeving om te experimenteren en te groeien!

www.stebo.be/ondernemen

www.starterslabo.be

 

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be