Dorp aan Zet
Stebo collega Frouwke Bormans bracht in samenwerking met het Innovatiesteunpunt en op vraag van de provincie Limburg in kaart hoe het zit met de leefbaarheid in de kleinere woonkernen, waar bewoners toekomstkansen zien én zelf kunnen ontwikkelen.
Een reeks workshops in elk van de dorpen zorgde voor een wervelende mix van brainstormen, engagement, actie en samenwerking. En die wervelwind leidde tot verrassende resultaten! Eind dit jaar verschijnt een e-boek met beleidsaanbevelingen zodat ook andere gemeenten aan de slag kunnen met de methodiek, samen met hun inwoners.
Het LEADER Project 'Dorp aan Zet' loopt nog tot eind 2020 in de dorpen Buvingen, Gelinden, Genoelselderen, Hendrieken-Voort, Kanne, Kerniel, Mechelen-Bovelingen, en Teuven.
Laat je stem horen!
“Deelname van de bewoners, dat is absoluut het belangrijkste in een project als ‘Dorp aan Zet’ ”, weet Frouwke te vertellen. Samen met het Innovatiesteunpunt dachten we na over manieren om bewoners warm te maken om deel te nemen aan de werksessies. We plaatsten krijtborden op gekende plekken in elk dorp, waarop bewoners eerste ideeën konden noteren. Ieder traject startten we met een laagdrempelig startevent. Meteen een goed begin om de 4 workshops per dorp te starten. De aanwezigheid van een ambtenaar tijdens de werksessies zorgde voor een grote betrokkenheid van de gemeenten. Als eindresultaat na de werksessies werden geformuleerde ideeën verzameld in een ambitieplan voor elk dorp en een hoop goesting bij de bewoners om het uit te voeren samen met de gemeenten. De afstand tussen bewoners en beleid is door ‘Dorp aan Zet’ verkleind.
Ontmoetingsplek
Ondertussen zijn er al 24 werksessies in 6 dorpen achter de rug, waar heel wat ideeën werden gedeeld. 4 quickwins konden gerealiseerd worden met een budget van 5.000 euro dat door de gemeenten ter beschikking werd gesteld: een picknickbank tov de dorpsschool (Kanne), een natuurlijke speel- en ontmoetingsplek (Kerniel), een volleybalveld met overdekte buitenruimte en een educatief pakket rond verkeersveiligheid voor de school (Teuven), en de vergroening van het landbouwlandschap door de aanplanting van hagen (Buvingen). Naast de quickwins werden ook al andere ambities gerealiseerd of opgenomen door bewoners en gemeenten.
“We verwachtten vooral ideeën rond een tekort aan voorzieningen. Maar daar hebben bewoners hun weg al goed in gevonden”, zegt Frouwke, “ik denk bv. aan een mobiele kruidenierszaak en voedselteams.” De behoefte aan een ontmoetingsplek voor alle leeftijden en aan sociale cohesie is in alle dorpen naar boven gekomen. Mobiliteit en verkeersveiligheid blijken eveneens belangrijk.
Kruisbestuiving
Het is mooi om te zien hoe er dingen in gang worden gezet. En welke realisaties bewoners kunnen verwezenlijken met een door de gemeente voorzien budget van 5000€ per dorp. We konden hiervoor onder andere rekenen op lokale organisaties zoals het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, en De Wroeter.
Meer info
Frouwke Bormans - frouwke.bormans@stebo.be