oPEN Lab

oPEN Lab viert mijlpalen tijdens 2e Burenfeest

Meer dan 100 buurtbewoners uit tuinwijk Waterschei en Nieuw-Texas in Genk, genoten woensdag 21 juni met volle teugen van het tweede Burenfeest. Het feest kadert in het Europees project oPEN lab, dat de ontwikkeling van positieve energiewijken onderzoekt. Samen met de projectpartners VITO/EnergyVille, Stebo vzw, stad Genk, Nieuw Dak en goede vriend van het project SAAMO Limburg, vierden de bewoners enkele straffe mijlpalen.

Mijlpalen

"Ons project, dat nu meer dan 1,5 jaar loopt, haalde de bouwvergunning binnen voor alle werken in Nieuw-Texas," licht Philippe Plaghki van Nieuw Dak toe. "Naast 27 testwoningen in Nieuw-Texas bij onze huurders, selecteerden we in Tuinwijk Waterschei een eerste woning van een private eigenaar."

oPEN Lab zoekt nog 7 andere testwoningen in privaat eigendom in diezelfde wijk.

Meer dan 100 buurtbewoners kwamen langs tijdens het tweede Burenfeest van oPEN Lab.

Gemeenschappelijk energiegebouw

De buurtbewoners konden een eerste blik werpen op de plannen van het collectieve energiegebouw in Nieuw -Texas, waarvan de opening volgende zomer gepland staat.

"Voor de functies en invulling van dit gebouw luisterden we aandachtig naar de wensen van de inwoners, tijdens eerdere co-creatiesessies," zegt Stéphanie Lieten, technisch adviseur van Stebo vzw.

De artists in residence van het project showden daarnaast een voorontwerp van hun creatieve zonnepanelenwand, die in 2024 in de wijk komt.

De artists in residence van het project oPEN Lab showden een visueel ontwerp voor hun creatieve zonnepanelenwand.

Positieve energie

"oPEN Lab blaast ook letterlijk positieve energie in de wijken. Het project verbindt de buurtbewoners onderling en laat hen kennismaken met de wijkwerkers. Het Burenfeest is daarvoor de kers op de taart!" vult schepen van Duurzaamheid Toon Vandeurzen aan.
Kinderen leefden zich uit op het springkasteel en de speeltuin. Naast Genkse streetfood en verfrissende drankjes konden de buren ook smullen van een gratis ijsje van de ijskar.
De buurtbewoners konden genieten van een gratis ijsje van de ijskar.

Wat is oPEN Lab?

oPEN Lab onderzoekt samen met 33 partners uit 7 Europese landen de ontwikkeling van positieve energiewijken aan de hand van living labs in Genk, Pamplona (Spanje) en Tartu (Estland).

In Genk gebeurt dat in Nieuw-Texas en Tuinwijk Waterschei. Het installeert en monitort er onder meer energiezuinige technieken in 33 testwoningen.

Wil jij ook op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van oPEN Lab?

oPen Lab Genk

Voor meer informatie:

stephanie.lieten@stebo.be

www.genk.be/openlab

Dit project wordt uitgevoerd met de financiële steun van het Horizon 2020 Research and Innovation Framework Programme van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst 101037080.

Gesubsidieerd door de Europese Unie

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be