Architecten proeven van sociaal ondernemerschap

Architectuurstudenten van de UHasselt kwamen bij ons proeven van sociaal ondernemerschap. Stebo directeur Erwin De bruyn trakteerde hen op een inspiratielezing over maatschappelijke vraagstukken als ondernemersuitdaging, over cocreatief denken en over het creëren van sociale waarden.

Docent Bart Hoylaerts was alvast enthousiast. Wij vroegen hem naar de linken tussen het beroep architect en verantwoord ondernemen.

UHasselt Architectuur op bezoek bij Stebo

Meer info:

Erwin De bruyn, directeur Stebo vzw

erwin.debruyn@stebo.be

of klik door naar waar wij als organisatie voor staan en gaan!

 

Bart Hoylaerts, docent UHasselt - a2o architecten

Bart.Hoylaerts@a2o.be

 

 

Een opleidingsonderdeel ‘Verantwoord Ondernemen’ voor architecten, velen zijn verrast door deze combinatie. Wat is de idee hierachter?

Bart Hoylaerts: Deze studenten staan 6 maanden voor hun afstuderen. De ervaring leert dat zij erg breed uitstromen: naar de academische sector, politiek, communicatie, als zelfstandig architect,…. Een vijftal jaar geleden was dit nog anders, maar vandaag is het erg waardevol om dat ‘verantwoordelijk denken’ mee te nemen.

Je hebt tegenwoordig als architect in elke handeling die je doet die maatschappelijke reflex nodig, of dat nu bij ruimtelijke-, communicatie- of theoretische opdrachten is. Denk bijvoorbeeld aan Ringland waar men zoekt naar een oplossing rond mobiliteit en leefbaarheid. Er liggen heel wat architecten aan de basis van dit initiatief.

De UHasselt heeft er bewust voor gekozen om dit opleidingsonderdeel aan te bieden. We willen hiermee de richting architectuur niet verengen tot een maatschappelijke richting of onderwerp maar net die bredere weg inslaan.

Hoe kunnen jouw studenten putten uit de aanpak van Stebo? Wat brengt jullie naar hier?

Bart Hoylaerts: Stebo staat bekend als één van de grotere organisaties rond sociaal ondernemen. Jullie staan al sinds de sluiting van de mijnen, en later Ford, in het veld en belichamen sociaal ondernemerschap.  Vooral de bottom-up aanpak is daarin interessant, zeker omdat die niet vaak te vinden is bij gesubsidieerde projecten.

Veel studenten kennen Stebo, en vaak hebben zij al een maatschappelijke reflex. Maar die is dan vooral internationaal gericht, zoals bijvoorbeeld naar Afrika toe. Ze bewust maken van de noden van hun buurt is even belangrijk. Via de inspiratielezing willen we hen laten ontdekken hoe je in je ‘eigen tuin’ maatschappelijke meerwaarde kan creëren.

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be