Met veel trots stelden we vandaag in het bijzijn van minister Zuhal Demir het Energiehuis Limburg voor. Voortaan kunnen Limburgers hier al hun vragen rond energie (besparing) kwijt - zowel digitaal, telefonisch en in de 42 gloednieuwe woon-energieloketten. Daarmee is Energiehuis Limburg de grootste van de Vlaamse energiehuizen.
Meer info:
Esmée van Gerven, coördinator afdeling energie Stebo
esmee.vangerven@stebo.be
089/32 95 30
Digitaal platform:
https://energiehuislimburg.be/
Limburgers kunnen voortaan terecht op een digitaal platform en contactpunt: www.energiehuislimburg.be. Daar vinden ze de belangrijkste info over energie besparende maatregelen, samen met een concreet overzicht van de leningen en premies waar men recht op heeft. Dit alles aangevuld met de contactinfo en de spreekuren van de 42 bemande woon-energieloketten.
Met Stebo, Dubo en Onesto als uitvoerende partners - en met ondersteuning van het Limburgse provinciebestuur - combineert Energiehuis Limburg immers het volledige aanbod van het Energiescanbedrijf, de Benovatiecoach, de Huur- en Isolatiepremie bemiddelaar, het Provinciaal Steunpunt Duurzaam bouwen, de Burenpremie en de kennis van (sociale) kredietbemiddeling.
We hebben dit aanbod goed op elkaar afgestemd in functie van een optimale dienstverlening voor de burger. Dat is waar Energiehuis Limburg voor staat: Eén plaats voor alle vragen over energie, besparingstips, energie leningen en premies,… Duidelijk en overzichtelijk!
Carien Neven (voorzitter Duwolim cvba-so) opende dus vol overtuiging de persconferentie vanmorgen: ‘We zijn er klaar voor! Samen met onze partners Stebo, Onesto, Dubo, en Fluvius hebben we de afgelopen maanden samenwerkingsakkoorden gesloten om onze dienstverlening in maar liefst 42 Limburgse gemeenten uit te rollen.’
Energiehuis Limburg heeft als doel om zo veel mogelijk huizen in Limburg energiezuinig te (laten) renoveren. Ook diegene die het moeilijker hebben, kunnen er terecht voor begeleiding, advies én een lening om hun woning energiezuiniger te maken. Dat kan gaan van een energiescan en huisbezoek tot info over maatregelen, premies, het afsluiten van een lening en het instappen in een collectieve wijkrenovatie.
De dienstverlening van de bestaande woonloketten is in dit kader uitgebreid met energie thema’s. ‘Een logische keuze’, zeggen Erwin De bruyn (directeur Stebo) en Thomas Vints (burgemeester Stad Beringen). ‘Via deze loketten bereikten we al veel mensen. Bovendien gaan vragen over wonen en energie vaak samen. In de woon-energie loketten kunnen we dus nu onze Vlaamse taakstelling rond het informeren, begeleiden en ontzorgen van Limburgers die met energie vragen zitten ten volle opnemen.’
Minister Zuhal Demir is bijzonder fier op de werking van het Limburgse energiehuis (het vroegere Duwolim): ‘Ook collega ministers prijzen Energiehuis Limburg als zeer performant’. Ze benadrukte dat het overzichtelijker maken van het premie landschap en het toegankelijker maken van de Vlaamse energielening (0%) twee prioriteiten zijn voor 2020-2021. Het leenbedrag zou hoger moeten komen te liggen (30 000€). En ook kopers en erfgenamen die binnen de 5 jaar hun woning energiezuinig renoveren (BEN-renoveren), zouden toegang moeten krijgen tot de Vlaamse energielening.
Voor (alle) Limburgers is er vandaag al een 0% lening of een 2% lening beschikbaar. Dit is een verdienste van Energiehuis Limburg dat, toen nog onder de naam Duwolim, een slimme combinatie bouwde tussen de Vlaamse energielening en de Limburgse Renovatielening. De laatste 10 jaar goed voor 6600 leningdossiers. Deze combinatie blijft dus bestaan en zal ook de komende jaren ingezet worden.