Boost2work: met zin terug richting arbeidsmarkt!

Terug aan het werk? Ja, maar…

Steeds meer mensen zitten thuis omdat ze tijdelijk arbeidsongeschikt zijn. Velen onder hen willen  weer aan het werk bij hun werkgever of elders, maar voelen zich nog onzeker. Ze zijn zoekend, ze zitten met vragen: wat kan ik? wat wil ik? hoe geraak ik daar?

Met steun van ESF Vlaanderen startten we Boost2work, een begeleidingstraject dat deze “ja, maars” als het ware een ‘boost’ geeft om daadkrachtig stappen te zetten richting arbeidsmarkt. Deelnemen aan het traject betekent het opstellen van concrete doelen en structuur, maar ook inzicht in het netwerk dat je hiertoe op weg kan zetten. Dit biedt toekomstmogelijkheden waardoor die onzekerheid om terug aan de slag te gaan, plaatsmaakt voor goesting!

Boost2work, met zin terug richting arbeidsmarkt

Timing

Tegen eind juni leveren we ons werk op aan ESF. We vertrouwen dat we dan groen licht krijgen om volgende stappen te zetten. In de periode oktober ‘20 en mei ‘21 zullen drie groepen kandidaten -gespreid in de tijd- Boost2work doorlopen. Op basis van een impactevaluatie zullen we de dienstverlening nog verder optimaliseren in de tweede helft van ’21. De impactevaluatie test immers of Boost2Work ook doet wat het wil doen: mensen terug in hun kracht zetten om stappen te zetten richting arbeidsmarkt.

 

Unieke competentiemix

Het traject, dat momenteel nog in volle ontwikkeling is, zal bestaan uit collectieve en individuele sessies onder deskundige begeleiding van Stebo coaches. We  brengen hier een sterke Stebo-competentiemix, vertellen Ann Engelen (afdeling werken) en Vanessa Becker (afdeling ondernemen). Het is interessant om onze expertise in loopbaanbegeleiding en trajectbegeleiding te combineren met onze ervaring in het stimuleren van ondernemerscompetenties. Bovendien werken we in de ontwikkelingsfase al zeer klantgericht. Zo toetsen we onze ideeën af bij mensen die vandaag tijdelijk arbeidsongeschikt zijn: raken we de meest relevante vragen aan?  Is het taalgebruik ok? En wat met het tempo en de frequentie van de workshops? Tot half mei nemen we online interviews af van de doelgroep en van professionelen (o.a. doorverwijzers). Op basis van hun feedback zullen we de dienstverlening bijsturen.

Service design

Naast eigen expertise, brengen we ook nieuwe methodes aan in het begeleidingstraject, zoals bijvoorbeeld service design. Dit laat toe om de sessies vanuit het perspectief van de eindgebruiker te ontwerpen en om de juiste doelgroep af te lijnen. Barbara Gaethofs (Überhaupt Consulting) begeleidt ons op een uitstekende manier om te leren kijken ‘met de ogen van de doelgroep’. We startten de workshops al op in februari (foto). Vandaag gebeurt het overleg digitaal.

‘Ik begin eraan’

Gedreven partners in ons project zijn VDAB_GTB, CM en IDEWE.  Zij geloven sterk in de aanvullende waarde van Boost2Work op de bestaande dienstverlening, en zullen kandidaten voor het traject doorverwijzen naar Stebo. Daarvoor ontwikkelden we een doorverwijsformulier. Karolien Bijnens (VDAB) is enthousiast. Het gaat toch om een gevoelig thema dat hier op een verfrissende en vernieuwende manier wordt vastgenomen, vertelt ze. In de uitwerking word je uitgedaagd om creatief te denken.

Meer info:

Ann Engelen

ann.engelen@stebo.be

089/32 95 30

 

 

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be