Creatieve sectoren inspireren lokaal beleid

Workshop

Meer dan 10 ambtenaren van Limburgse steden en gemeenten zakten op vrijdag 16 oktober af naar Depot in Maasmechelen voor een boeiende workshop rond creatieve sectoren. De creatieve sector speelt immers een belangrijke rol in de economische en sociale ontwikkeling van onze provincie en kan een belangrijke samenwerkingspartner zijn in verscheidene domeinen zoals lokale economie, ruimtelijke ordening en samenlevingsopbouw. Lokale besturen kunnen op hun beurt visievorming en projectuitvoering faciliteren. Maar hoe? Dat kwamen de aanwezigen te weten tijdens deze workshop die we organiseerden in het kader van het Interreg Central Europe Project InduCCI.

Training

Creativiteit en innovatie stimuleren

Carlo Vuijlsteke (Flanders DC) lichtte toe wat de creatieve sectoren anders maakt, en voor welke uitdagingen zij vandaag staan. Hij gaf lokale besturen tips hoe ze hun beleid verder kunnen uitwerken om creativiteit en innovatie in de provincie en in de gemeente aan te trekken en te stimuleren, en bij welke partnerorganisaties je hiervoor terecht kan. Vuijlsteke: “Flanders DC ondersteunt in opdracht van de Vlaamse overheid de creatieve sector in zijn ondernemerschap. Doorheen de jaren hebben we al heel wat ervaringen in binnen- en buitenland opgedaan rond het ontwikkelen van een lokaal beleid voor de creatieve sector. Je sector zichtbaar maken in de regio, netwerkmogelijkheden faciliteren en van elkaar leren is een eerste belangrijke stap in het ontwikkelen van zo een beleid."

 

Inzichten creatieve ondernemer

Frank Jaspers (Depot) gaf vervolgens zijn inzichten en ervaringen als creatieve ondernemer/duizendpoot. De workshop eindigde met een rondleiding in Depot, het innovatieve bedrijvenstelsel waarin verschillende creatieve disciplines zoals productdesign, interieur, architectuur, grafisch design en zoveel meer slim en efficiënt met elkaar in verbinding staan.

Onbenutte kansen

Onbekend is onbemind: een stelling die ook geldt voor de samenwerking tussen de creatieve sector en gemeenten. “Binnen het Interreg Central Europe project InduCCI waar we als partner onder meer inzetten op die verbinding, merkten we dat er vandaag voldoende kennis is over aanwezige infrastructuur en begeleiding voor creatieve ondernemers”, vertelt Ina Metalidis (Stebo, afdeling ondernemen). “Maar de inzichten in hoe de creatieve sector denkt en werkt, ontbreken nog vaak. Die onbenutte kansen voor regionale streekontwikkeling wilden we graag in de kijker zetten tijdens de workshop. Mét resultaat: heel wat aanwezigen lieten weten dat ze met deze input aan de slag gaan in hun gemeente!”

Toby Baldari werkt voor de dienst Ruimtelijke ordening in Beringen en maakte tijdens de boeiende workshop kennis met enkele elementen die hij graag wil implementeren in het bestuur van de mijnstad. “Ik heb gezien hoe een organische kan groeien door creatieve interactie van medewerkers, met elkaar en met de omgeving. Deze vorm van kruisbestuiving wil ik graag overbrengen naar een HUB die zal werken rond circulaire economie voor Beringen. Hierin zullen we verschillende partijen samenbrengen om circulair ondernemen te stimuleren en om best-practices over te brengen naar onze eigen werking binnen de stad.”

Meer info:

Ina Metalidis

ina.metalidis@stebo.be

Stebo in InduCCI

 

 

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be