4 nieuwe job- en taalcoaches!

Maak kennis met Asmae, Inne, Karine en Martien

Op 6 november onthaalden we deze gedreven groep van job- en taalcoaches. Zij brengen versterking binnen ons team Werk & sociale inclusie.

Inne Colson 20231106(1)
Inne Colson werkte na 25 jaar in het lager onderwijs o.a. als gezinscoach en pedagogisch ondersteuner. Nu nog is ze verlies- en rouwbegeleider in bijberoep.
Asmae Hassani 20231106(2)
Asmae Hassani studeerde orthopedagogie en deed een lerarenopleiding. Ze waagt bij Stebo haar eerste grote stappen op de arbeidsmarkt!
Martien De Bus 20231106(2)
Martien De Bus werkte hiervoor als jongerencoach in Hasselt. Ze stond ook in het onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN).
Karine Dechamps 20231106(1)
Karine Dechamps werkte als leidinggevende, maar was ook nationaal coach voor startende leidinggevenden. Opleiding geven is een rode draad in haar carrière.

 

Welkom dames! Hoe waren jullie eerste maanden bij Stebo?

Martien: "De onboarding was heel mooi, met veel uitleg en opleiding. Team Werk & sociale inclusie zorgde voor een warm welkom."

Karine: "Er hingen ballonnen op voor onze komst. Die kleine dingen maakten de start heel aangenaam. Ik voel mij heel goed binnen Stebo, dus ben ik supergemotiveerd."

Inne: "Het team was op dat moment niet zo groot, ze kregen er ineens 4 collega’s bij. Voor hen was dat waarschijnlijk wel heftig, omdat we langs alle kanten vragen stelden. Maar ze vonden dat helemaal prima."

Asmae: "Het was wel fijn om met ons 4 samen op te starten. We vonden meteen veel steun bij elkaar. Maar ook de andere collega's zijn super."

"Ik woon in Winterslag, waar Stebo vroeger een locatie had. Dat was zó’n open en laagdrempelige setting. Je kon er met al je vragen terecht! Mijn familie en ik hebben daar vaak gebruik van gemaakt. Het is mooi dat ik hier nu zelf mensen kan verderhelpen."

Asmae

Hoe ziet een werkweek er voor jullie uit?

Martien: "Geen week is hetzelfde. Asmae en ik combineren job- en taalcoaching op de werkvloer met een project rond lokale partnerschappen. Daarin begeleiden we mensen met multiproblematieken naar een job of opleiding. Dat is een ander doelpubliek en vereist een héél andere manier van werken. We werken samen met collega's van andere organisaties zoals CAW, Arktos, In-z en groep Intro. Door onze verschillende expertise te bundelen, kunnen we meer verwezenlijken."

Asmae: "Voor mij is dat iets helemaal nieuws. De combinatie van projecten vind ik heel leerrijk en fijn. Al denk ik soms: hoe krijgen we dit allemaal gedaan? We zijn natuurlijk ook nog niet heel lang bezig en gaan daar zeker nog in groeien."

Martien: (tegen Asmae) "Ik vind dat jij heel sterk staat in jouw eerste job. Bij mij is het gelijkaardig hoor: je moet je eerst inwerken, vooraleer je kan zien hoe alles efficiënter kan. We gooien ons erin en gaan ervoor. Je leert het door het te doen."

Karine: "Inne en ik geven vooral job- en taalcoachings. We proberen daarvoor klanten binnen te halen en kijken daarbij eerst naar ons eigen netwerk. Dat is een beetje een zoektocht, uitdagend om te doen. Daarnaast matchen we voor Future2work asielzoekers met werkgevers vanuit de opvangcentra. Een leuke afwisseling ook."

Inne: "Zo’n opvangcentrum, dat was een hele nieuwe wereld die voor mij openging. Zo boeiend! Zowel in Lommel als in Houthalen-Helchteren kan het heel druk zijn. De bewoners staan soms aan te schuiven omdat ze zo graag een job willen. In de voormiddag is het vaak wat rustiger. Dan slapen ze graag uit." (lacht)

Asmae, Inne, Karine en Martien (v.l.n.r.) versterken team Werk & sociale inclusie als job- en taalcoaches.
Asmae, Inne, Karine en Martien (v.l.n.r.) versterken team Werk & sociale inclusie als job- en taalcoaches.

Wat waren jullie leukste ervaringen tot nu toe?

"Tijdens een brainstorm vroeg collega Ann me om het voortouw te nemen in een feedbacktraining voor leidinggevenden. Dat getuigt van veel vertrouwen. Ik heb er wel ervaring mee, maar het geeft een goed gevoel dat ik als nieuweling meteen zo’n kans krijg."

Karine

Inne: "Ik heb vanuit de opvangcentra al een aantal bewoners doorverwezen naar werkgevers. Enkelen daarvan hebben een contract gekregen. Het is heel fijn om te weten dat ik mijn steentje daaraan bijgedragen heb."

"Al mijn coachees zijn heel dankbaar. Na mijn allereerste taalcoachingsessie vloog de coachee me zelfs letterlijk rond de nek."

Asmae: "Ik heb ook zo’n enorm dankbaar iemand, die mij knuffelt wanneer ik wegga. Ze zegt altijd dat ik haar doe denken aan haar dochter."

"De mensen bij wie mijn coachees gaan poetsen zijn soms minder dankbaar. Ik stoot er soms wel op racisme. Laatst zei een vrouw: 'Jij hebt ook zo’n rare naam. Kan jij wel Nederlands geven?' Ik ga dan vriendelijk in dialoog om te zoeken naar wat er speelt bij die persoon en van waar die opmerking komt. Ik sta sterk in mijn schoenen en weet dat ik qua taalcoaching kwaliteit lever."

Martien: "Zoiets heb ik gelukkig niet meegemaakt. Ik had iemand die zo gemotiveerd was om Nederlands te leren, dat ze vroeg om ook bij haar thuis te coachen. Daar heb ik helaas geen tijd voor, maar ik heb haar wel warm doorverwezen voor extra Nederlandse les."

Ik wens jullie nog veel leerrijke momenten. Succes allemaal!

Wil jij als werkgever jouw nieuwe werknemer bijstaan met job- of taalcoaching?

Wij helpen jou om werknemers die minder dan een jaar in dienst zijn duurzaam in te werken.

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be