Vanuit Future2work organiseerden we op 29 april een jobdate in het Fedasil-opvangcentrum van Sint-Truiden. Meer dan 100 bewoners solliciteerden bij 14 lokale werkgevers. De jobdate is een samenwerking tussen Randstad Risesmart, Fedasil, VDAB en Stebo vzw.
Vier maanden na het indienen van een asielaanvraag mogen nieuwkomers werken in ons land. Door een beperkte kennis van het Nederlands en het gebrek aan eigen vervoer is de zoektocht naar werk lastig. Daarom namen de werkbuddy's van Future2work VDAB en Fedasil onder de arm, om een jobdate te organiseren in het opvangcentrum zelf. Zo maken ze het sollicitatieproces makkelijker.
In de aanloop naar de jobdate organiseerden de partners zitdagen in het opvangcentrum. Bewoners konden zich inschrijven en zich laten begeleiden bij de opmaak van hun cv.
Duurzame tewerkstelling
“Binnen het project Future2work begeleiden we bewoners vanuit de opvangcentra naar de arbeidsmarkt. Samen met de werkbuddy van Randstad Risesmart, vormen we het eerste aanspreekpunt voor nieuwkomers die een job zoeken," zegt An Nackom, werkbuddy van Stebo. "Hierbij betrekken we actief bewoners, ons netwerk en werkgevers rondom de opvangcentra."
"Deze jobdate is een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen de verschillende spelers op het terrein. We activeren het potentieel en talent van deze mensen op de vlucht en matchen hen met de vele openstaande vacatures uit de regio. Op die manier ontstaat er een win-win voor zowel de bewoners, de samenleving als de werkgevers."
Eens gematcht voorzien de werkbuddy's de nodige nazorg voor bewoners en werkgevers, zodat duurzame tewerkstelling mogelijk is.
+100 sollicitanten bij 14 werkgevers
Joris Philips, directeur VDAB Limburg is tevreden: "14 lokale bedrijven uit onder andere de industrie, schoonmaak en bouwsector waren vandaag aanwezig. Zij zijn op zoek naar fruitplukkers, inpakkers, productiemedewerkers, schoonmakers en logistiek medewerkers en staan open voor werknemers met een beperkte kennis van het Nederlands."
"In ruil voor hun inclusieve HR-beleid kunnen ze zéér gemotiveerde werknemers strikken. De taal leren ze op de werkvloer, eventueel met ondersteuning van taalcoaches."
Dagtructuur en zinleving
“Als opvangcentrum vinden we het belangrijk dat bewoners actief deelnemen aan de samenleving, in afwachting van de beslissing in hun asielprocedure. Tewerkstelling is daarbij een belangrijk punt," vult directeur Fedasil Sint-Truiden Simon Vanmechelen aan.
"Bewoners van de asielopvang zijn vaak erg gemotiveerd en leergierig. We zien dat bewoners na verloop van tijd meer verantwoordelijkheid krijgen en complexe taken uitvoeren in bedrijven"
"Via het Europa WSE-project Future2Work vormen we al enkele jaren de brug tussen bewoners en de bedrijfswereld. Dat we dit nu op deze grootschalige manier doen toont aan dat de eerste koudwatervrees voorbij is. Tewerkstelling heeft een positief effect op het samenleven in een collectief opvangcentrum. Het geeft namelijk dagstructuur, zingeving en waardering.”
Voor meer info:
Jan Smits, directeur Werk & sociale inclusie
+32 89 32 95 30