Werkbuddy’s maken de match tussen
asielzoeker en werkgever

Future2work

Future2work zet in op een betere match tussen het arbeidspotentieel van asielzoekers in collectieve opvangplaatsen en de steeds grotere vraag naar arbeidskrachten. 602 personen hebben sinds de start van het project in 2019 tot eind juni 2023 deelgenomen. Daarvan heeft 60% een job gevonden.

“We zijn trots op deze resultaten!” zeggen werkbuddy’s Cheyenne, An en Caroline. De eerste fase verliep in de opvangcentra Fedasil in Sint-Truiden en Rode Kruis in Heusden-Zolder. “Het project is sinds kort ook uitgebreid naar de opvangplaatsen in Lommel en Houthalen-Helchteren.” Dit keer met steun van het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF).

V.l.n.r.: Caroline Blanckaert van RiseSmart, An Nackom van Stebo, Afonso Mpanzo en Cheyenne Arduini van Stebo. © SERV
V.l.n.r.: Caroline Blanckaert van RiseSmart, An Nackom van Stebo, Afonso Mpanzo en Cheyenne Arduini van Stebo. © SERV

Werkbuddy's zichtbaar maken


Werkbuddy’s zijn de cruciale schakel van het Future2Work-project. Zij maken de brug tussen de asielzoekers die aan het werk willen en de werkgevers uit de buurt. Outreachend werken is daarbij de eerste opdracht, zowel naar de bewoners in de opvangcentra als de potentiële werkgevers in de buurt.

“In de opvangcentra maken we onszelf zichtbaar. We wandelen rond, spreken bewoners aan en leggen uit waarvoor ze bij ons terecht kunnen. Ook de sociale dienst van de opvangcentra stuurt vaker bewoners naar ons door. Op momenten dat dat afzwakt, doen we weer een ronde.”

Cheyenne Arduini, werkbuddy van Stebo

Gemotiveerde werkers


In Vlaanderen mogen asielzoekers vier maanden na de start van hun aanvraag voor internationale bescherming ook werken. Heel wat bewoners van de collectieve opvangplaatsen zijn sterk gemotiveerd om te werken. Ze willen iets doen in plaats van dagen in het opvangcentrum door te brengen. Ook financieel willen ze graag terug vooruit gaan.

Ook Afonso Mpanzo, één van de bewoners van het opvangcentrum in Sint-Truiden wil erg graag aan de slag. Afonso komt uit Angola en werkte 12 jaar bij de douane vooraleer naar België te vluchten.

“De werkbuddy’s hielpen me om actief te zoeken naar mogelijkheden. Sinds december 2022 werk ik elke weekdag bij SolTech, een bedrijf dat zonnepanelen maakt."

Afonso Mpanzo, bewoner van Fedasil Sint-Truiden

Taal is vaak drempel


“In het begin is de taal vaak nog een drempel,” merken de werkbuddy’s op. “Heel wat bewoners spreken wel voldoende Engels of Frans.  Zo kunnen we toch een match maken met werkgevers die daarvoor openstaan.” Dat levert vooral jobs op in de productie, logistiek, dienstencheques en de seizoensarbeid in de fruitteelt.

Ook voor Afonso is de taal nog een struikelblok. Hij spreekt vloeiend Frans. Toch werd hij na de eerste opvang in het Klein Kasteeltje te Brussel naar een opvangcentrum in Vlaanderen overgeplaatst. “Dat was een schok voor mij. Ik begrijp de mensen hier niet en kan mezelf niet verstaanbaar maken in het Nederlands,” zegt Afonso. “Maar ik wil vooruit. Daarom volg ik sinds kort, naast mijn fulltime job, twee avonden per week Nederlandse les.”

Werkgevers inzicht geven in praktische belemmeringen


De asielzoekers gaan via het project veelal aan de slag als uitzendkracht. “Dat is soms frusterend,” vertelt Alfonso. “Ik krijg telkens opnieuw een weekcontract. Na al die maanden kijk ik uit naar een langlopend contract.”

De werkbuddy’s springen ook in om mensen aan de slag te houden. “Het is belangrijk om praktische belemmeringen van de bewoners te verduidelijken naar werkgevers,” zeggen de werkbuddy’s. Het gaat om zaken als de kaart van de maaltijdcheques activeren of de werking ervan uitleggen, vragen over het arbeidscontract, bank- of werkapplicaties installeren.

Ook voor werkgevers is het belangrijk om deze mensen aan de slag te houden. “Toen SolTech van Tienen naar Genk verhuisde geraakten Alfonso en een aantal andere bewoners niet meer op het werk,” vertellen de werkbuddy’s. “ SolTech wilde hen niet kwijt en regelde  busvervoer zodat ze hun job konden behouden.”

 

Bron: SERV - Commissie Diversiteit

Future2Work is een project van Stebo en Randstad RiseSmart, met steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF), de Europese Unie (EU) en het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF).

 

Voor meer info:

Jan Smits, coördinator afdeling Werken

jan.smits@stebo.be

+32 477 37 25 07

www.stebo.be/werken

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be