Maak kennis met An!

Onze nieuwe job- en taalcoach

Op 1 september had ook An een beetje het gevoel van een eerste schooldag. Het warm onthaal van haar collega’s zorgden voor een mooie start van ons nieuwste teamlid.

We spreken af in het opvangcentrum van Fedasil in Sint-Truiden. Daar werkt An 2 dagen per week samen met buddy Caroline van Randstad RiseSmart. Binnen het project Future2work, matchen ze asielzoekers aan werkgevers. Daarnaast werkt An als job- en taalcoach op de werkvloer.

Dag An. Hoe voel je je na 2 maanden bij Stebo?

“Fantastisch. Oh, er is zoveel collegialiteit! Het is soms precies te mooi om waar te zijn. Dat is een compliment aan Stebo. Ik hoop nog lang op mijn roze wolk te blijven zitten.”

“Die eerste dag, dat had ik nog nooit meegemaakt. Mijn bureau was versierd door mijn collega’s. Er stond een kaartje klaar dat me welkom heette. Daar was ik heel geëmotioneerd door. Zo attent!”

Wat zijn tot nu toe de hoogtepunten van jouw job?

Het voelt elke keer zo goed als je hier in het opvangcentrum iemand aan werk kan helpen. Je geeft die mensen perspectief. Vaak komen ze hier weinig hoopvol binnen. Als je hen dan het nieuws brengt dat ze mogen proefdraaien, zie je meteen de twinkel in hun ogen!

“Ook de jobdag die we organiseerden voor logistiek bedrijf Kuehne+Nagel was heel plezant. Er zijn 14 mensen aangeworven na toch wel een pittige test. Voor ons is dat evident, maar zij begrijpen de taal nog niet helemaal. Daar waren we toch heel trots op.”

“Vaak hebben de mensen hier een masterdiploma in eigen land gehaald. En toch zijn ze blij dat ze mogen werken als kamerhulp of in een fabriek. Dat is hard werken voor weinig geld. Bedrijven komen hier mensen oppikken, met busjes die veel geld kosten. Dat zegt toch ook iets? Ze zijn blij met zo’n gemotiveerde werknemers.”

“De mensen hier in het opvangcentrum zijn zo dankbaar. Ze hebben bijna niets, en komen dan toch met koeken of snoep als bedanking. Dat laten we dan op tafel liggen voor de volgende, als die honger heeft. We geven het terug aan de mensen.”

Collega An (rechts) met werkbuddy Caroline in het opvangcentrum in Sint-Truiden
Collega An (rechts) met werkbuddy Caroline in het opvangcentrum in Sint-Truiden

Daarnaast werk je ook als job- en taalcoach op de werkvloer. Hoe bevalt dat?

“Ik probeer de verschillende petten die ik heb van Stebo te matchen. Ik kan mensen aanreiken en anderzijds mensen die minder dan een jaar in dienst zijn job- of taalcoaching geven. Zo beperken we het personeelsverloop.”

"Vaak is er gewoon te weinig communicatie op de werkvloer. Als iemand iets zegt dat je niet oké vindt: zeg dat, want ‘t was misschien niet de bedoeling om te kwetsen. Soms zijn dingen voor iemand vanzelfsprekend, maar komen ze hard over voor iemand anders. Dan wordt dat een issue. Het geeft zoveel voldoening om als joboach conflicten te helpen counteren."

“Ik kom hier met zoveel plezier werken. Je maakt heel wat mee als jobcoach. Elk verhaal is anders. Never a dull day !”

Ik wens je nog veel mooie verhalen toe. Succes, An!

Wil jij als werkgever jouw nieuwe werknemer bijstaan met job- of taalcoaching?

Wij helpen jou werknemers die minder dan een jaar in dienst zijn goed in te werken.

Stebo vzw

Windekestraat 1, 3600 Genk

089 32 95 30

Stebo vzw
Windekestraat 1, 3600 Genk

Tel: 089 32 95 30
info@stebo.be